Reizigers in de ochtendspits op station Utrecht Centraal. De NS laat weer vrijwel alle treinen rijden. Beeld ANP
Reizigers in de ochtendspits op station Utrecht Centraal. De NS laat weer vrijwel alle treinen rijden.Beeld ANP

Beste reizigers

De nieuwe NS-stem verzacht bewezen de pijn van een vertraging

Judith Harmsen

“Beste reizigers, de intercity naar Utrecht Centraal vertrekt over enkele minuten van spoor 2.” Wie vaak met de trein reist, hoort bij het lezen van deze zin in het hoofd vast al de overbekende stem van actrice Tuffie Vos, al ruim 25 jaar de omroepstem van de Nederlandse Spoorwegen. Er is nu een nieuwe NS-stem: vanaf woensdag galmt op sommige kleine stations al de stem van opvolgster Karin van As. Eind dit jaar moet haar stem overal in het land te horen zijn.

“Erg eervol”, vindt Van As het zelf. “Ik ben ook echt een treinreiziger, ik houd ervan”, vertelt ze in een interview op Radio 1. “Ik ken mijn collega Tuffie natuurlijk. Het is altijd gezellig dat zij je begeleidt op de stations en het is een vreemd idee dat ik dat straks ben.”

Op Radio 1 liet Karin van As alvast haar omroepstem horen.

De experts van de NS kozen voor Van As, omdat haar stem reizigers gerust stelt, zo werd ontdekt met MRI-onderzoek. Van As’ stem bleek negatieve emoties te verzachten. Handig als er bijvoorbeeld een storing moet worden doorgegeven. Van As: “Als er dan vertraging is, vinden mensen het minder vervelend als ik het inspreek”.

In totaal duurde het tachtig uur om alle teksten op te nemen. Van As sprak niet alleen de namen van de 400 stations in Nederland in, maar ook verschillende standaardzinnen, vaak beginnend met het bekende ‘beste reizigers’. Daarnaast sprak Van As allerlei losse woorden en klanken in, die met tekst-naar-spraaktechniek worden omgezet in omroepberichten. Het is voor het eerst dat de NS gebruikmaken van deze techniek. De bedoeling is dat omroepberichten zo sneller kunnen worden samengesteld en aangepast.

Lees ook:

Genderneutraal: zo voelen ‘alle’ reizigers zich welkom

De NS moesten er even op gewezen worden, maar daarna leek het hen een goed idee: genderneutraal omroepen. Het balletje begon te rollen toen de Londense metro onlangs het bekende ‘Ladies and gentleman’ verving voor ‘Good morning everyone’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden