Watermanagement

De missie van de Syrische Safaa Naffaa (39): de waterproblemen in haar land oplossen

Safaa Naffaa: ‘Als je de taal spreekt, voel je je niet meer als een buitenstaander’. Beeld Werry Crone
Safaa Naffaa: ‘Als je de taal spreekt, voel je je niet meer als een buitenstaander’.Beeld Werry Crone

De uit Syrië gevluchte Safaa Naffaa ontvangt een prijs voor haar onderzoek naar watermanagement.

Bibi Berenschot

In 2013 komt de Syrische Safaa Naffaa (39) naar Nederland voor een studie watermanagement. Ze werkt bij het Syrische ministerie van ­milieu en ziet de grote waterproblemen in haar land. Dus wil ze ‘leren van de beste’ op het gebied van watermanagement: Nederland.

Als ze in 2015 afstudeert, is de Syrische burgeroorlog in volle gang. Ze kan niet terug en vraagt asiel aan in Nederland, waar ze een carrière opbouwt. Vijf jaar later krijgt ze een prijs van het Rosanna Fonds voor Vrouwen, voor haar bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek.

“Er heerst waterschaarste in ­Syrië en het beschikbare water is vervuild. Niemand neemt verantwoordelijkheid daarvoor”, zegt Naffaa over de problemen die zij wil oplossen. “Het gaat voor mij om mensen die met waterproblemen leven en niet weten dat zij daar zelf aan bijdragen.” Ze wil het gedrag en bewustzijn van die mensen veranderen, net als dat van besluitvormers. “In de meeste ontwikkelingslanden is economische groei het belangrijkste. Maar daar zou watermanagement ook bij moeten horen.”

Gevluchte academici

Safaa Naffaa – haar voornaam hangt in gouden letters om haar nek – vertelt over de prijs die ze vrijdag ontving. Aan de Universiteit Utrecht onderzoekt ze momenteel de invloed van ­klimaatverandering en ontbossing op de kustlijn van Suriname. Dit kan ze doen dankzij een beurs voor gevluchte academici van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Deze beurs vergoedt haar positie bij het project anderhalf jaar lang ­volledig.

Na haar asielprocedure liep Naffaa stage bij het Delftse water­onderzoeksbureau Deltares. Als onderdeel van haar stage onderzocht ze de relatie tussen conflict en ­waterschaarste. “In Syrië legde niemand die link. Mensen vluchtten van het platteland naar de stad vanwege droogte, en daar was al werkloosheid en hoge economische druk. Het is niet de grootste oorzaak van de burgeroorlog, maar het was wel een onderdeel.”

Na drie tijdelijke contracten bij Deltares kreeg Naffaa geen vaste baan. Ze moest weer op zoek naar een nieuwe plek. Ondertussen leerde ze Nederlands. “Als je de taal spreekt voel je je niet meer als een buitenstaander. Ik wil me thuis voelen in Nederland.”

Ze zag een kans in de NWO-beurs en raakte op de hoogte van het onderzoeks­project in Utrecht, waarvoor ze solliciteerde. De projectleider wilde met haar aan de slag en in 2018 ontving ze de beurs als kerstcadeau.

Kruispunt

Het Rosanna Fonds, een initiatief van twee hoogleraren, is onder de indruk van Naffaa’s drijfveren. Sinds 2017 geeft het fonds jaarlijks een geldprijs tussen 2500 en 5000 euro aan vrouwelijke wetenschappers die op een kruispunt in hun carrière staan. Zo willen zij voorkomen dat getalenteerde academici hun loopbaan moeten afbreken door financiële problemen.

Deze zomer eindigt de beurs van de NWO. Naffaa wil verder met haar onderzoek. De zoektocht naar een nieuwe baan is onzeker, maar met de prijs van het fonds kan ze zich helemaal wijden aan het onderzoeksvoorstel voor haar promotie.

Lees ook:

Gevluchte wetenschappers kunnen in Nederland aan het werk met NWO-beurs

Onderzoeksfinancier NWO start een proef met beurzen voor gevluchte wetenschappers. Mensen met een vluchtelingenstatus en tenminste een mastergraad, kunnen een aanstelling krijgen voor een jaar in een lopend onderzoeksprogramma en daarmee een vervolg geven aan hun afgebroken loopbaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden