Trouwen
De meeste tortelduiven trouwen liever wat later
Nu duidelijk is geworden dat Ferd Grapperhaus en zijn vrouw het tijdens hun huwelijksfeest niet zo nauw namen met alle voorschriften, dringt zich de vraag op: houden andere bruidsparen wél rekening met het coronavirus en de beperkingen? Zeker, zo blijkt uit een enquête van trouwplatform ThePerfectWedding.nl. Zestig procent van de paren die wilden trouwen in 2020 stelden alles uit, met als belangrijkste reden de verplichte anderhalve meter afstand die hun gasten moeten houden.
Andere redenen die de tortelduiven noemen, zijn zorgen om de gezondheid van de gasten, of het feit dat niet iedereen erbij kan zijn. Paren vrezen ook een tweede golf uitbraken.
Ook CDA-minister Wopke Hoekstra stelt zijn bruiloft uit, meldt Elsevier. Hoekstra wil alsnog trouwen met de vriendin en moeder van zijn kinderen met wie hij al jaren samen is.
Slechts een kwart van de bruiloften in coronatijd vond op de geplande datum plaats. Een op de tien uitstellers wil precies een jaar later op dezelfde datum trouwen, liefst op dezelfde locatie. Het merendeel van de geplande bruiloften voor volgend jaar is nog niet afgezegd.
Het grote feest uitstellen
Van de bruidsparen die wel trouwden, nodigt driekwart (73 procent) minder gasten uit, net als Grapperhaus en zijn bruid deden. Ruim de helft (58 procent) kiest ervoor om het grote feest uit te stellen. De trouwjurk of het trouwpak blijft daarom vaak nog even in de kast hangen, bijna de helft trouwt in simpeler kleding. Een klein deel (16 procent) verplaatst de feestactiviteiten naar buiten, waar in veel gemeenten wel gedanst mag worden.
Onder de uitstellers ook CDA-minister Hoekstra, van wie Elsevier woensdag meldde dat hij zijn huwelijk wél uitstelde. Hoekstra wil alsnog trouwen met de vriendin en moeder van zijn kinderen met wie hij al jaren samen is.
De enquête is via nieuwsbrieven verstuurd naar ruim 2800 bruidsparen en ook via sociale media verspreid: 2500 paren vulden de vragenlijst in. Jaarlijks sluiten in Nederland volgens CBS-cijfers ongeveer 64.000 stellen een huwelijk, daaronder vallen ook de mensen die gratis trouwen en verder geen poespas willen.
De stelletjes die hun huwelijk sinds maart door lieten gaan, zijn over het algemeen tevreden over deze bijzondere dag, ondanks alle aanpassingen. Of dat ook voor Grapperhaus en zijn vrouw geldt, is niet bekend.
Lees ook:
‘Weddinggate’ levert Grapperhaus een forse deuk in zijn imago op
Minister Grapperhaus van justitie vindt zichzelf nog geloofwaardig, nadat op zijn bruiloft de coronaregels geschonden zijn. Maar vindt de samenleving dat ook?