Coronavaccin

De meeste Nederlanders gunnen mensen die een coronaprik halen voordelen

Ouderen laten zich via de huisarts inenten met een griepvaccin. 
 Beeld
Ouderen laten zich via de huisarts inenten met een griepvaccin.

De meeste Nederlanders gunnen mensen die zich tegen corona laten inenten meer vrijheden, blijkt uit nieuw onderzoek. Minister De Jonge van volksgezondheid wacht op een advies van een ethische commissie.

Weert Schenk

Het merendeel van de Nederlanders, 70 procent, vindt dat mensen die zich hebben laten inenten tegen het coronavirus meer vrijheden mogen genieten. Daarmee zijn ze het niet eens met minister De Jonge van volksgezondheid. Tot nu toe staat de bewindsman op het standpunt dat gevaccineerden geen voordelen krijgen. Hij heeft hierover wel advies gevraagd aan een ethische commissie.

Dat een meerderheid anders denkt dan de minister, blijkt uit een representatief onderzoek onder 1640 Nederlanders, dat is uitgevoerd door TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam, RIVM, Universiteit Maastricht en Roskilde University. De resultaten van het onderzoek worden vrijdag gepubliceerd.

Een voordeel dat gevaccineerden kunnen krijgen, is bijvoorbeeld het bijwonen van evenementen waar het houden van anderhalve meter afstand niet mogelijk is. Ook tijdens een nieuwe uitbraak van Covid-19 in een bepaalde regio zouden voor hen geen beperkingen gelden.

Met een vaccinatiebewijs kunnen ze veel blijven doen, zoals bezoek aan winkels, horeca, sportscholen, verpleeghuizen en reizen met het openbaar vervoer. Mensen die niet gevaccineerd zijn, mogen volgens de meeste ondervraagden worden geweigerd.

Acceptabel

Onderzoeker Niek Mouten van de TU Delft onderstreept dat zelfs 53 procent van de mensen die zich niet laten vaccineren zo’n regeling acceptabel vindt: “Dat vind ik heel bijzonder”. In de vraagstelling is uitgegaan van het moment dat iedereen de kans heeft gekregen om de coronaprik te halen.

Volgens Mouten zien velen het vaccinatiebewijs als een vorm van beloning voor sociaal goed gedrag en als een acceptabele en proportionele vorm van overheidsingrijpen. “De nadelen voor de mensen die het vaccin niet nemen zijn klein en de voordelen voor de maatschappij zijn groot als het helpt om sociale en economische activiteiten op gang te houden”, aldus de onderzoeker.

Tegenstanders van het vaccinatiebewijs vinden schending van de privacy het grootste bezwaar. Andere minpunten zijn de fraudegevoeligheid en de mogelijkheid dat het vaccinatiebewijs tot een tweedeling in de maatschappij leidt.

TU-onderzoeker Mouten meent dat met de uitkomst van het onderzoek beleidsmakers al kunnen gaan kijken naar de juridische haalbaarheid van een vaccinatiebewijs. “Nu de vaccins binnenkort arriveren is het relevant om de discussie daarover nu al te beginnen. Uiteindelijk gaat het om een politiek besluit.”

Lees ook:

Inenten: Voor De Jonge gaat zorgvuldigheid boven snelheid

Minister De Jonge wijkt niet af van zijn vaccinatieplan: in januari kan het prikken beginnen. Daarvoor is nog heel wat werk te verzetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden