Jeugd-tbs

De man die in België werd doodgeschoten, was jeugd-tbs’er en zat in de laatste fase van zijn behandeling

De justitiële jeugdinrichting Den Hey-Acker in Breda, waar de woensdag doodgeschoten man in behandeling was.  Beeld Google Streetview
De justitiële jeugdinrichting Den Hey-Acker in Breda, waar de woensdag doodgeschoten man in behandeling was.Beeld Google Streetview

De 21-jarige man die woensdag na een gijzeling door de Belgische politie werd doodgeschoten, was veroordeeld tot jeugd-tbs. Hij zat in de laatste fase van zijn behandeling, schrijft Franc Weerwind, minister voor rechtsbescherming, in een brief aan de Tweede Kamer.

Kristel van Teeffelen

In de laatste fase van een behandeling krijgt een jongere meer vrijheden, met het oog op terugkeer in maatschappij. Deze man had die vrijheden al sinds augustus vorig jaar. Doordeweeks werkte hij buiten de justitiële jeugdinrichting Den Hey-Acker in Breda. De werkgever had zich woensdag bij de jeugdinrichting gemeld omdat de man drie uur afwezig was geweest. Er werd besloten hem op te halen om hem terug te brengen naar de instelling. Eenmaal in de auto bleek hij een vuurwapen te hebben en dwong hij de twee medewerkers van Den Hey-Acker om naar België te rijden.

Ter hoogte van het Belgische Hoogstraten werden de twee medewerkers uit de auto gezet. Ze bleven fysiek ongedeerd, aldus de minister. Voor hen, hun collega’s bij Den Hey-Acker en medegedetineerden is nazorg geregeld.

De 21-jarige man werd uiteindelijk bij Brecht door de Belgische politie gestopt. Er volgde een schotenwisseling, waarbij zowel de man als de politie hun wapens hebben gebruikt. De Nederlander is daarbij geraakt en is ter plekke aan zijn verwondingen overleden. De betrokken agenten bleven ongedeerd.

De minister heeft veel vragen

Minister Weerwind spreekt van ‘een verschrikkelijk incident dat veel vragen oproept’. Zowel in België als in Nederland doen de autoriteiten onderzoek. In Nederland zal onder meer de Inspectie van Justitie en Veiligheid met een rapport komen.

Jeugd-tbs – officieel heet het een PIJ-maatregel, plaatsing in een inrichting voor jeugdigen – kan door de rechter worden opgelegd aan jongeren bij wie er sprake is van een psychische stoornis. In principe geldt de maatregel die is gericht op behandeling voor drie jaar, maar dat kan worden verlengd tot maximaal zeven jaar. Hoe lang de 21-jarige man al in Den Hey-Acker zat en waarvoor hij was veroordeeld, is niet bekendgemaakt.

Den Hey-Acker is een jeugdinstelling is, maar een groot deel van de jongeren die er zitten is ouder dan achttien. Dat heeft er onder meer mee te maken dat bijvoorbeeld een PIJ-maatregel opgelegd aan een zeventienjarige doorloopt na iemands achttiende verjaardag. Daarnaast komt het door het adolescentenstrafrecht dat in 2014 werd ingevoerd. Iedereen tot 23 jaar kan volgens het jeugdstrafrecht worden vervolgd als daar aanleiding toe is. Het gevolg is dat de groep bewoners van jeugdgevangenissen steeds ouder is geworden: bijna 70 procent is boven de achttien.

Lees ook:

Onveiligheid neemt toe in overbelaste jeugdgevangenissen

Jeugdgevangenissen hebben last van ‘structurele overbelasting’, waardoor de veiligheid in het geding komt van het personeel en de jongeren. Dat concluderen drie inspecties na een meerjarig onderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden