Overlast

De maat is vol, vindt Hermes, daarom stoppen de bussen niet meer bij het azc in Budel

Treinreizigers op het station van Maarheeze worden permanent gecontroleerd, omdat asielzoekers van het nabijgelegen azc in Budel nog altijd overlast zouden veroorzaken. Beeld ANP / Rob Engelaar
Treinreizigers op het station van Maarheeze worden permanent gecontroleerd, omdat asielzoekers van het nabijgelegen azc in Budel nog altijd overlast zouden veroorzaken.Beeld ANP / Rob Engelaar

Busvervoerder Hermes rijdt vanwege overlast tijdelijk niet meer langs het asielzoekerscentrum in het Brabantse Budel. Ook de NS hebben maatregelen genomen.

Sophia Wouda

De maatregel geldt sinds eind vorige week. Volgens Hermes zijn er dagelijks incidenten met bewoners van het azc. Hoeveel incidenten er precies zijn geweest, wil de woordvoerder Fred Tilburgs niet zeggen. “We hebben vanwege de veiligheid van onze chauffeurs en passagiers dit besluit genomen. Mensen willen niet betalen en zonder kaartje meereizen. Als chauffeurs daar wat van zeggen, escaleert het regelmatig.”

Volgens de woordvoerder gebeurt er ‘altijd wel iets’ maar stapelden de incidenten zich de laatste tijd op. En dus is de maat vol voor de busmaatschappij. De NS besloten twee weken geleden al om strenger te controleren op het nabijgelegen treinstation Maarheeze.

Coa niet blij

Het Centraal orgaan opvang asielzoekers (Coa) ondersteunt de maatregelen van de NS maar bij hen is niet bekend dat er bij de buslijn steeds meer incidenten waren. Volgens Coa-woordvoerder Timo Waarsenburg waren er wel incidenten op de bus, “maar niet in zo’n mate dat dit in zichzelf leidde tot de vraag om de halte te schrappen”. Volgens Waarsenburg schrapt Hermes de bushalte preventief omdat het bedrijf vreest dat de overlast op de trein zich verplaatst naar de bus.

Het Coa is hoe dan ook niet blij met de maatregel. “Wij ervaren hier hinder door. Bewoners van het azc moeten naar hun advocaat. Ook is er op het azc een internationale schakelklas waar onder andere kinderen uit de regio komen. Nu moeten zij een half uur van en naar station Maarheeze lopen.”

De lijn, bus 11, rijdt tussen station Weert en Eindhoven Centraal en stopt onderweg ook bij station Maarheeze en het azc. Hoe lang de maatregel gaat duren, is nog onbekend. Hermes gaat volgende week in gesprek met het azc op zoek naar een mogelijke oplossing.

Lees ook:

Overlastgevende asielzoekers gaan op Utrecht CS georganiseerd te werk

De één leidt het winkelpersoneel af, de ander stopt gauw kledingstukken in zijn tas. Het zijn vooral georganiseerde groepen van ongeregistreerde asielzoekers die rond Utrecht Centraal voor overlast zorgen.

In Budel snappen ze wel waarom de versoberde opvang van ‘veiligelanders’ stopt

De versoberde opvang van asielzoekers uit veilige landen stopt. Gemeenten willen er niet aan. In Budel, een van de plaatsen waar een proefproject draaide, begrijpen ze dat wel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden