Restaurants

De Librije en Inter Scaldes behouden drie Michelinsterren

null Beeld AP
Beeld AP

De restaurants De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen behouden hun drie Michelinsterren. Nederland krijgt er dit jaar geen nieuw driesterrenrestaurant bij, werd duidelijk tijdens een online ceremonie van Michelin in een leeg DeLaMar Theater in Amsterdam.

Acht Nederlandse restaurants zijn dit jaar voor het eerst bekroond met een groene ster voor duurzame gastronomie. Naast De Librije gingen die naar Bolenius en De Kas in Amsterdam, Lokaal in Doetinchem, De Nieuwe Winkel in Nijmegen, Restaurant One in Roermond, Aan Sjuuteänjd in Schinnen en Het Seminar in Zenderen.

Zaterdag kwam per ongeluk naar buiten dat tien restaurants in elk geval een ster erbij hebben gekregen. Als gevolg van een technische storing stonden ze al in de Michelin-app. Zo hoorde chef Hans van Wolde van Brut172 in Reijmerstok (Limburg) dat hij in een klap twee sterren kreeg. Van Wolde, die met zijn voormalige restaurant Beluga ook twee sterren had, begon vorig jaar maart met zijn nieuwe zaak. Restaurant 212 Amsterdam werd ook al verrast met een tweede ster. Nieuwkomers, met één ster, zijn De Nieuwe Winkel in Nijmegen, Kasteel Heemstede in Houten, Zeezout in Rotterdam, Daalder en Wils in Amsterdam, Pieters in Bergambacht, Meliefste in Wolphaartsdijk (Zeeland) en Tilia (voorheen De Zwaan) in Etten-Leur.

Hoe Michelin-inspecteurs dit coronajaar gesloten restaurants beoordeelden

Orkun Akinci zocht voor Trouw uit hoe de Michelin-lijst dit jaar tot stand kwam. Een ding is zeker: de inspecteurs zijn dit jaar niet coulanter geweest, zegt hoofdinspecteur Loens. “Wij kunnen niet anders, het gaat om het niveau van het eten. Aan die eisen tornen wij niet.

Verder werd Edgaras Razminas van restaurant De Lindehof in Nuenen uitgeroepen tot beste sommelier van het jaar. De Service Award ging naar Cindy Borger van De Groene Lantaarn in Zuidwolde.

Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelin Gids, zei dat de chefs ondanks het zware coronajaar de inspecteurs zijn blijven verrassen. “We weten dat het zwaar is voor iedereen, in het bijzonder voor de chefs en hun team.” Volgens hem is het daardoor “meer dan ooit” belangrijk de chefsgemeenschap bij elkaar te brengen. “We hopen dat restaurants snel weer open kunnen en dat deze selectie mensen aanmoedigt weer naar restaurants te gaan zodra het weer kan.”

De Michelinsterren gelden internationaal als de belangrijkste onderscheiding in de luxe restaurantsector.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden