Rode Kruis

De les in met een volle maag: ruim 1300 scholen melden zich aan voor gratis schoolmaaltijden

Leerlingen van basisschool De Vlieger eten een fruitontbijt op school. De school verzorgt het ontbijt voor de leerlingen op eigen initiatief. Beeld ANP
Leerlingen van basisschool De Vlieger eten een fruitontbijt op school. De school verzorgt het ontbijt voor de leerlingen op eigen initiatief.Beeld ANP

Een ontbijt, fruit of een warme maaltijd. Twee maanden na de start van een programma dat gratis schoolmaaltijd biedt voor kinderen heeft 1 op de 6 scholen zich aangemeld. ‘Er is is nog veel schaamte.’

Sophia Wouda

Twee maanden na de start van het programma Schoolmaaltijden hebben 1302 scholen zich aangemeld, meldt het Rode Kruis. Het programma biedt basis- en middelbare scholen budget voor maaltijden.

De grote belangstelling laat zien dat het initiatief meer dan welkom is, stelt het Rode Kruis. De organisatie verwachtte in een grote behoefte te voorzien, “maar dat het aantal aanmeldingen zo snel zou oplopen hadden we niet gedacht”, zegt een woordvoerder.

Vooral in stedelijke gebieden is de vraag hoog, zegt het Rode Kruis, dat samen met het Jeugdeducatiefonds de uitvoering van het programma verzorgt. Het grootste deel van de deelnemende scholen komt uit Zuid-Holland (387) en Noord-Holland (238).

Een cadeaubon voor de supermarkt

Het maaltijdprogramma geeft twee opties: budget om maaltijden op school te organiseren, of hulp aan ouders of verzorgers in de vorm van boodschappenkaarten. Als de school de maaltijden zelf aanbiedt, kan het gaan om ontbijt of fruit, maar ook om een warme maaltijd. Het is aan de schoolleiding om een keuze te maken.

Om te voorkomen dat in het oog springt dat het ene kind wel een maaltijd krijgt en het andere niet, geven veel scholen aan alle leerlingen maaltijden. Soms hebben ze een aparte koelkast voor noodgevallen, of houden ze de maaltijden uit zicht.

Een derde van de scholen kiest voor een boodschappenkaart, die werkt als een wekelijkse cadeaubon voor een supermarkt. Inmiddels hebben zo’n drieduizend leerlingen er een ontvangen. Het voordeel van deze optie is dat mensen zelf kunnen kiezen wat ze eten, en dat er geen vrijwilligers of extra spullen nodig zijn.

Veel kinderen slaan ontbijt over

Hoewel de reacties positief zijn, blijkt hulp vragen voor velen nog ingewikkeld. “Er heerst veel schaamte en mensen zijn bang dat hun gegevens worden gedeeld met bijvoorbeeld de gemeente of jeugdzorg. Maar aanmeldingen blijven voor de instanties altijd anoniem”, laat de woordvoerder weten.

De organisatie roept scholen op zich aan te melden. “We weten dat er nog heel veel kinderen zijn die met een lege maag naar school gaan en niet ontbijten. Er is nog steeds ruimte om meer scholen te helpen.”

Scholen komen in aanmerking voor het programma als minstens 30 procent van de leerlingen uit een gezin komt met een relatief laag inkomen. Het ministerie stelde 100 miljoen euro ter beschikking. Hiermee kunnen zo’n 300.000 leerlingen geholpen worden. Het programma loopt tot 31 december 2023.

Lees ook:

Rode Kruis opent gironummer voor voedselhulp in Nederland

Het Rode Kruis deelt al sinds de coronacrisis voedselkaarten uit. Sinds de herfst ziet de organisatie de vraag naar voedselhulp toenemen, daarom opent ze een gironummer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden