ReportageCornjum

De kerstpakkettenbieb: ‘Iemand uit de Quote 500 mag er een zak chips uithalen’

Alex Miedema en zijn vrouw Hanna hebben langs de kant van de weg een koelkast staan met overgebleven spullen uit kerstpakketten, ook om te ruilen, voor mensen met een kleine beurs. Beeld Reyer Boxem
Alex Miedema en zijn vrouw Hanna hebben langs de kant van de weg een koelkast staan met overgebleven spullen uit kerstpakketten, ook om te ruilen, voor mensen met een kleine beurs.Beeld Reyer Boxem

Wat je niet bevalt in je kerstpakket, kun je kwijt in de kerstpakkettenbieb van Alex en Hanna Miedema. En je mag in ruil iets pakken wat je wel lust.

De ossenstaartsoep? Die heeft Alex Miedema (37) uit het Friese Cornjum zelf gekocht. De vegan mayonaise ook. De producten staan, net als een pot rode kool, een pak koffie, een fles chilisaus, een fles wijn, chips en pakjes cup-a-soup (“uit onze voorraadkast”) in een oude, zwart geschilderde oude ijskast aan de straatkant.

De kerstpakkettenbieb, noemen Miedema en zijn vrouw Hanna (30) hem. Eerst was het een gewone ‘Lytse bieb’, een ‘kleine’ bieb, met boeken. Maar sinds deze week is hij gevuld met producten. ‘Dingen uit je kerstpakket die je zelf niet lust of niet leuk vindt, kun je hier voor een ander achterlaten’, staat er op een stuk papier. Bedoeld voor iedereen. Voor mensen met een smalle beurs die zelf weinig te besteden hebben. Maar ook voor mensen die willen ruilen. “Iemand uit de Quote 500 mag hier een zak chips uithalen, als hij dan maar wel wat teruglegt”, grapt Miedema. Het stel is nogal op zichzelf en heeft weinig contacten in de buurt. Hanna: “Op deze manier kunnen we toch wat doen voor de gemeenschap”.

‘Ik ben helemaal niet christelijk’

Miedema, Friese vlag-klompen en een imposante baard, kwam vorige week op het idee. “Op bed dacht ik ineens: er zitten best vaak spullen in je kerstpakket waar je niks mee doet. Die liggen dan een jaar in de kelder. Bij ons tenminste wel. Terwijl een ander er plezier van kan hebben. Mensen zonder veel geld kun je er blij mee maken. Ossenstaartsoep is iets wat mensen met weinig budget normaal niet zo snel zullen kopen.”

Miedema weet wat het is om krap te zitten. “Nu heb ik een goede baan. Maar een jaar of tien geleden zat ik in de bijstand. Ik weet nog goed dat er toen met Kerst werd aangebeld. Iemand van de kerk hier in het dorp kwam me een kerstpakket brengen. ‘Maar ik ben helemaal niet christelijk’, zei ik nog. Dat hoefde ook niet.”

Volledig anoniem

In het dorp vinden ze de kerstpakkettenbieb een mooi initiatief. Het slaat aan, merken de Miedema’s. “Laatst stonden hier twee grote tassen vol spullen voor de deur.” Zodra het donker is komen mensen ‘shoppen’. “Het mooie is dat het volledig anoniem is”, zegt Miedema. “Soms gaat het heel vlug. Gisteren had iemand er een fles curryketchup ingezet, maar die was na een paar uur alweer weg.”

Naast de ijskast staat een grote plastic doos waarin mensen sinterklaascadeautjes kunnen achterlaten. Of uit kunnen halen. Er liggen wat bollen wol in, een dominospel en een gloednieuwe legpuzzel. Die laatste legde buurvrouw Naomi Span in de box. “Ik wilde een legpuzzel met een eenhoorn. Bij nader inzien vond ik die toch niet zo mooi. Nu maak je iemand anders er misschien blij mee.”

De Miedema’s hopen dat meer mensen hun voorbeeld volgen. “In Andijk is al een kerstpakkettenbieb. En we zijn gebeld door iemand in Hoogkerk die er ook een wil opzetten. Leuk toch?”

Jantsje Gietema uit buurdorp Jelsum wandelt met een vriendin en haar kinderen door de straat. “Heel mooi”, vindt ze de kerstpakkettenbieb. “Zo kun je andere mensen helpen.” Zou ze er iets in doen? “Jazeker. In elk geval iets lekkers. Een pak drinken of een fles rode wijn.”

Lees ook:

De extra mooie kerstpakketten komen dit jaar aan de deur

Werkend Nederland hoeft dit jaar niet de trein in met zijn kerstpakket. De meeste pakketten gaan rechtstreeks naar hun coronawerkplek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden