Risiconiveau

De kappers in IJsselland zouden volgens de coronaroutekaart weer open mogen, toch gebeurt dat niet

Na het ingaan van de avondklok probeert een jongen in het centrum van Zwolle aan de politie te ontkomen.  Beeld Herman Engbers
Na het ingaan van de avondklok probeert een jongen in het centrum van Zwolle aan de politie te ontkomen.Beeld Herman Engbers

Voor een regio waar het virus veel minder actief is, zoals in IJsselland rond Zwolle, zijn maatregelen als de avondklok buitenproportioneel. Toch blijft hij van kracht.

In 23 Veiligheidsregio’s in Nederland geldt nog altijd het hoogste risiconiveau. Maar in Gelderland Midden is het niveau gedaald van 4 naar 3. Oftewel: van ‘zeer ernstig’ naar ‘ernstig’. In IJsselland is het niveau gezakt naar 2, wat staat voor zorgelijk. Gaan deze regio’s nu wat meer open?

‘Nee’, is het duidelijke antwoord van Bianca de Greef, woordvoerder van Veiligheidsregio IJsselland. “De lockdownmaatregelen zijn landelijk, dus mogen wij niet versoepelen.” Maar die routekaart dan, die aangeeft dat er meer mogelijk is zodra het risiconiveau zakt? Die geldt pas als meerdere regio’s het hoogste risiconiveau verlaten. Pas dan zal het kabinet overgaan tot regionalisering van maatregelen, zoals het weer openen van de sportscholen in regio’s met een lage verspreiding, of meer bezoek toestaan. 

Aanzuigende werking

Versoepelingen van regels bij restaurants en kappers ligt alweer wat lastiger, want als in bijvoorbeeld IJsselland de restaurants of kappers wel open zijn, maar in het naastgelegen Gelderland Zuid niet, dan ontstaat een aanzuigende werking. “Als je dat nu doet, de restaurants bij ons openen, zal je dat effect helemaal sterk terugzien”, zegt De Greef.

De avondklok dan? Daar kan geen aanzuigende werking van uit gaan, terwijl deze nu wel buitenproportioneel is voor een regio in risiconiveau 2. “Ook dat is bij de burgemeesters in onze veiligheidsregio geen onderwerp van gesprek”, zegt De Greef. Ten eerste kunnen groepen jongeren wel degelijk denken: laten we naar Zwolle gaan, want daar is geen avondklok. Ten tweede hangt de dreiging van de derde golf ook over de regio’s waar het wat beter gaat. “Het is dubbel", zegt De Greef. “Het gaat beter, maar we moeten blijven volhouden vanwege het gevaar van de nieuwe varianten. Wij blijven ons voorbereiden op een derde golf, want de situatie kan over een paar weken weer heel anders zijn.”

Lees ook:

Gezondheidseconoom Jochen Mierau ergert zich rot aan de Nederlandse corona-aanpak: ‘De overheid wil alles zelf doen’

Gezondheidseconoom Jochen Mierau ziet met lede ogen aan hoe rommelig Nederland corona te lijf gaat. En dat terwijl er een grotere pandemie aanstaande is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden