Vaccinaantallen

De Jonge: nieuwe vaccincijfers kloppen mogelijk toch niet

Hugo de Jonge, demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, staat de pers te woord op het Binnenhof. Beeld ANP
Hugo de Jonge, demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, staat de pers te woord op het Binnenhof.Beeld ANP

De nieuwe vaccincijfers van het ministerie van Volksgezondheid, die het resultaat zijn van een nieuwe rekenmethode, kloppen mogelijk toch niet. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge zegt maandag de cijfers verder te willen onderzoeken.

De vaccinaantallen in de langdurige zorg zijn wellicht dubbel meegeteld. “Als het LNAZ (Landelijk Netwerk Acute Zorg) zegt dat er iets niet klopt, dan zou dat zomaar kunnen”, zegt De Jonge.

“Ik ken de LNAZ als een degelijke club, dus we gaan het onderzoeken en herstellen mogelijke fouten.” Op het coronadashboard van de Rijksoverheid staat dat er ongeveer 81.000 prikken zijn gezet in ziekenhuizen, maar volgens het LNAZ, dat de cijfers zelf al vanaf het begin dagelijks registreert, zijn dat er maar 60.000. Het ministerie gaf als reden hiervoor dat “ziekenhuizen en instellingen voor langdurige zorg het aantal prikken pas later meldden”. Het LNAZ noemde die verklaring “apert onjuist”.

Lees ook:

Waarom half Israël al wel is ingeënt en wij niet

Er bestaan inmiddels grote internationale verschillen in vaccinatietempo. Israël gaat snel, Nederland langzaam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden