Vaccinatiestrategie

De Jonge houdt vol ondanks druk: het vaccineren begint níet maandag al

Hugo de Jonge, minister van volksgezondheid, welzijn en sport staat de pers te woord na afloop van een kabinetsberaad over de coronacrisis. Beeld ANP
Hugo de Jonge, minister van volksgezondheid, welzijn en sport staat de pers te woord na afloop van een kabinetsberaad over de coronacrisis.Beeld ANP

Coronaminister Hugo de Jonge legt de oproep naast zich neer om al vanaf maandag het ziekenhuispersoneel te vaccineren.

Het kabinet is niet van plan de vaccinatiestrategie te wijzigen door maandag al te beginnen met het inenten van ziekenhuispersoneel. Daarmee legt coronaminister Hugo de Jonge een oproep van Diederik Gommers en Ernst Kuipers in Nieuwsuur naast zich neer. Volgens de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en de voorman van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is een koerswijziging nodig om te voorkomen dat de zorg in het nieuwe jaar bezwijkt onder de hoeveelheid coronapatiënten.

Gommers en Kuipers willen dat het ziekenhuispersoneel als eerste geprikt wordt. Tijdens de eerste golf kwamen de ic’s apparatuur tekort, inmiddels schort het vooral aan mensen. Ziekenhuispersoneel loopt op het tandvlees en raakt vaak zelf besmet met het coronavirus. Door hen te vaccineren, kan voorkomen worden dat nog meer personeel uitvalt. Op die manier kunnen de ziekenhuizen het fors stijgende aantal coronapatiënten beter opvangen.

Aanvankelijk zou er op 8 januari alleen in Veghel worden begonnen met vaccineren, nu is besloten om vanaf die dag ook in te enten op Rotterdam The Hague Airport en op de evenementenlocatie Expo Houten. Op de andere 22 priklocaties wordt vanaf 18 januari begonnen. BioNtech-Pfizer levert de vaccins, genoeg om 225.000 zorgmedewerkers twee keer te prikken. De koepel van ggd’en zegt voldoende personeel te hebben, al worden er ook nog prikkers geworven ‘om de grotere aantallen prikken vlot en veilig te kunnen zetten’.

Als het ziekenhuispersoneel geen extra bescherming krijgt, zeggen de twee zorgvoormannen, komt bij verder stijgende besmettingscijfers in januari en februari ‘code zwart’ in zicht. Dan moeten de ziekenhuizen gaan kiezen welke levens ze wel en niet redden. Dat scenario is een schrikbeeld voor de zorg en de politiek.

‘Het vergt puzzelen’

Gommers en Kuipers voeren de druk op het kabinet op. De afgelopen dagen is er al veel kritiek op met name De Jonge, omdat Nederland als een van de laatste Europese landen begint met vaccineren. Dinsdag is er een Kamerdebat over het coronavirus, waar de vaccinatie en de nijpende situatie in de ziekenhuizen ook aan bod zullen komen.

Eerder op woensdag reageerde De Jonge al op de oproepen vanuit de zorg. “Ik heb goed gehoord wat de zorg is in de ziekenhuizen, ik begrijp die ook. Ik wil graag kijken hoe we daar een oplossing voor kunnen bedenken, maar ook daarvoor geldt: dat vergt echt even puzzelen.”

Het kabinet is nog altijd van plan om vanaf volgende week vrijdag te beginnen met het inenten van de verplegers van kwetsbare ouderen in verzorgingshuizen. Het kabinet wil zo voorkomen dat bewoners die het meest te vrezen hebben van het coronavirus, besmet raken.

In de oorspronkelijke plannen van het kabinet zouden deze kwetsbare ouderen als eerste gevaccineerd worden. Maar omdat het Pfizervaccin op -70 graden moet worden gekoeld, is het moeilijk het vaccin naar verpleeghuizen te vervoeren. Daarom werd als eerste gekozen voor het zorgpersoneel, dat naar vaste priklocaties kan reizen. Voor de ziekenhuizen vormt de koeling geen bezwaar, zeggen Gommers en Kuipers. Die zijn goed ingericht voor een vaccinatiecampagne.

Lees ook:

De ic’s lopen vol: tijd om de kerken te sluiten

De huidige druk op de bedden geeft geen enkele ruimte meer om sommige groepen in onze samenleving ongewenste privileges te verlenen, stellen Radboudumc-intensivisten Hans van der Hoeven, Alec van Veenendaal en Hugo Touw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden