Privacy

De Jonge en Grapperhaus krijgen beiden een Big Brother Award

null Beeld
Redactie Trouw

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hebben dit jaar de twijfelachtige eer om winnaar te zijn van een Big Brother Award. Die awards worden ieder jaar door burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom uitgereikt aan “de grootste privacyschenders van Nederland”.

De Jonge kreeg met een ruime meerderheid van de stemmen de Publieksprijs vanwege de invoering van het coronatoegangsbewijs. Die maatregel is volgens Bits of Freedom “onvoldoende gemotiveerd”. Dat het kabinet de invoering van het 2G-beleid, waarbij een negatieve test niet meer volstaat om een QR-code te krijgen, voorlopig heeft uitgesteld, juicht de burgerrechtenorganisatie toe.

Grapperhaus krijgt van de vakjury een oeuvreprijs “voor een hele rits aan misstappen” van zijn ministerie. “Het komt niet vaak voor dat we een Lifetime Achievement Award uitreiken, maar dit ministerie heeft het zo bont gemaakt dat wij en onze vakjury eigenlijk geen andere optie zagen”, zegt Bits of Freedom-directeur Evelyn Austin. “Zo maakt demissionair minister Grapperhaus van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) stiekem een nieuwe geheime dienst, overtreedt de politie onder zijn toezicht keer op keer de wet en lijkt onze minister voor Rechtsbescherming compleet spoorloos te zijn.”

Grapperhaus heeft zijn award persoonlijk in ontvangst genomen. Minister De Jonge was daarvoor te druk.

De Felipe Rodriguez Award, die juist bestemd is voor iemand die zich heeft ingezet voor privacy, ging zondag al naar mensenrechtenadvocaat Nani Jansen Reventlow.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden