Asielzoekers

De instroom van nieuwe asielzoekers is stilgevallen

Vluchtelingen wachten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel op de bus.Beeld Hollandse Hoogte / Kees van de Veen

Sinds het asielsysteem half maart op slot ging, is het aantal vreemdelingen dat zich meldt voor een eerste asielaanvraag gigantisch geslonken. Ook gezinshereniging ligt op z’n gat, blijkt uit cijfers van de IND.

Door de pandemie is de stroom van nieuwe asielzoekers zo goed als gestokt. In maart kreeg de overheid 1024 verzoeken binnen van mensen die voor het eerst asiel aanvroegen, zo blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Flink minder dan in januari en februari en bijna de helft van het aantal eerste asielverzoeken in maart vorig jaar.

“Vrijwel al die verzoeken stammen uit de eerste helft van maart”, duidt woordvoerder Steffart Buijs de cijfers. “Want op 16 maart is het asielsysteem gesloten. Sindsdien is het aantal vreemdelingen dat zich voor het eerst meldt met zo’n tachtig tot negentig procent gedaald. Slechts enkelingen hebben sinds de lockdown een eerste asielverzoek ingediend. De mensen die zich melden in Ter Apel zijn vooral afkomstig uit Syrië, Iran en Turkije.”

Hoe zijn zij hier gekomen? Nu nationale en internationale grenzen zijn afgesloten, is het lastig om naar en door Europa te reizen. “We hebben de indruk dat een deel van deze mensen al langer in Nederland verbleef, zonder papieren inwoonde bij vrienden of familie. Nu de coronacrisis zo lang duurt, zijn dat soort situaties misschien onhoudbaar geworden, waardoor zij zich nu mondjesmaat melden.”

Geen formeel asielverzoek

Bij de IND-cijfers moet wel een kanttekening worden geplaatst. De asielzoekers die in maart naar het Groningse Zoutkamp zijn gebracht, waar op de twintigste een noodopvang werd opgetuigd, zijn niet meegenomen in de rapportage. Zij kregen namelijk niet de mogelijkheid om een formeel asielverzoek in te dienen. Inmiddels kan dat wel.

VluchtelingenWerk Nederland denkt dat die groep van zeer beperkte omvang is. “Door de pandemie is het ongelofelijk moeilijk om Nederland binnen te komen”, aldus woordvoerder Martijn van der Linden. Ook gezinshereniging ligt op z’n gat. Het aantal nareizigers is in maart met bijna driekwart gedaald tot 125. “De meeste ambassades zijn gesloten, waardoor gezinsleden de benodigde papieren niet kunnen ophalen.”

De hulporganisatie maakt zich zorgen. “Door corona zitten vluchtelingen nog weken tot maanden langer vast in gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld in het Syrische Idlib. En al komt het Nederlandse asielsysteem weer langzaam op gang, het ziet er niet naar uit dat deze crisis gauw verdwijnt.”

Lees ook:

Zorgen over asielzoekers op militaire kazerne

Asieladvocaten en Vluchtelingenwerk Nederland maken zich zorgen over de rechten van nieuwe asielzoekers.

‘Het AZC is niet gemaakt om een pandemie uit te zitten’

In het AZC van Wageningen wonen asielzoekers hutjemutje op elkaar, vertelt inwoner Ali (35). Het opschorten van de asielprocedures maakt hem verdrietig. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden