Met invallende dooi kwam er in het hele land in de loop van de zondag een einde aan de ijspret. Veel gemeentes en veiligheidsregio’s waarschuwden schaatsers zondagmiddag om van het ijs te gaan.
“Er ontstaan gevaarlijke situaties op het ijs in Noord-Nederland door een combinatie van oplopende temperaturen en draaiende wind. Advies: ga niet meer het ijs op!”, meldde de politie. De Friesche IJsbond waarschuwde niet meer de meren op te gaan. “Door het draaien van de wind ontstaan er gevaarlijke situaties voor schaatsers op de Friese meren.”
Er ontstaan gevaarlijke situaties op het ijs in Noord-Nederland door een combinatie van oplopende temperaturen en draaiende wind. Advies: ga niet meer het ijs op! ⚠️ #gevaarlijk #ijs https://t.co/YgYMlpFD1x
— Meldkamer Noord-Nederland (@MeldkamerNN) 14 februari 2021
De Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid meldde dat er mensen door het ijs zakken. “Kies ervoor om van het ijs af te stappen. Het ijs gaat hard achteruit.” De Gemeente Amsterdam drukte schaatsers op het hart om ook bij de thuisreis de coronamaatregelen in acht te nemen en voldoende afstand te houden.
Tegen het einde van de middag lagen de temperaturen in het noorden net iets boven het vriespunt, meldt het KNMI. In het zuiden dooide het harder met temperaturen tot 5 graden.
Hoewel het vanaf morgen flink gaat dooien is het morgenochtend waarschijnlijk nog wel glad op de weg. Rijkswaterstaat waarschuwt voor gevaarlijke rijomstandigheden door ijzel.
Druk weekeinde bij spoedeisende hulp
De afdelingen spoedeisende hulp van de ongeveer 80 ziekenhuizen hebben het afgelopen weekeinde de handen vol gehad aan met schaatsers die na een val gewond waren geraakt. Zowel zaterdag als zondag was het tweemaal zo druk als in een doorsnee weekeinde in deze coronaperiode, zegt aankomend voorzitter David Baden van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen.
De piek lag op zaterdag, zondag was het volgens Baden “iets minder extreem, maar ook nog zeer druk” met polsbreuken, enkelkwetsuren, gebroken heupen en hoofdletsel. De meeste schaatsslachtoffers konden naar huis, alleen mensen met gebroken heupen moesten gelijk geopereerd worden. Andere gewonden die geopereerd moeten worden, kunnen daarvoor later naar het ziekenhuis.
Volgens Baden waren de ziekenhuizen goed voorbereid op de drukte; er was extra personeel opgeroepen om de verwachte toestroom aan te kunnen. In één ziekenhuis was het zaterdag even zo druk dat het gips opraakte. Daarom moest een nieuwe voorraad ijlings uit een centraal magazijn worden gehaald.
Lees ook:
Angenent is vanmorgen vertrokken; hij schaatst de Elfstedentocht opnieuw
Henk Angenent probeert zondag opnieuw de Elfstedentocht te rijden. De winnaar van de laatste editie in 1997 denkt dat het ijs in Friesland goed genoeg is om de tocht te rijden.