Coronamaatregelen

De horeca is vandaag op veel plekken toch open, uit protest tegen de maatregelen

Winkels en horecagelegenheden in Valkenburg openden vrijdag de deuren tussen 10.00 en 16.00 uur, met toestemming van burgemeester Daan Prevoo.  Beeld ANP
Winkels en horecagelegenheden in Valkenburg openden vrijdag de deuren tussen 10.00 en 16.00 uur, met toestemming van burgemeester Daan Prevoo.Beeld ANP

In veel gemeenten verspreid over het land gaan horecazaken zaterdag open. Dat doen ze bij wijze van protest, omdat ze van het kabinet voorlopig dicht moeten blijven vanwege de huidige coronasituatie.

ANP/Redactie

Vrijdag hielden sommige horecazaken al eenzelfde actie, bijvoorbeeld in het Limburgse Valkenburg en het Zuid-Hollandse Alblasserdam. Nu willen veel meer zaken dat doen en tal van gemeenten staan dat oogluikend toe, zodat de horeca een statement richting het kabinet kan maken. In de meeste gemeenten wordt dat tot 17.00 uur toegestaan, maar in sommige mogen de horecazaken langer door.

In Noord-Holland Noord staat een aantal gemeenten, waaronder Hoorn, de opening van de horeca zaterdag toe tot 20.00 uur. De Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg zegt wel dat het bij een statement van de ondernemers moet blijven. “Als horecaondernemers ook op andere dagen of buiten de afgesproken tijden om opengaan, volgen er wel waarschuwingen en sancties.”

Ook de Haarlemse burgemeester Jos Wienen zegt in het Haarlems Dagblad dat de gemeente “conform het beleid” de horeca die zaterdag opengaat, zal waarschuwen. “Als je langer openblijft dan 17.00 uur volgen er verdere sancties. Na vijven gaan we controleren.”

‘Alleen de winkels open is nog niet voldoende’

De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben aangegeven niet van plan te zijn om de opening van horecazaken toe te staan. In Breda heeft de lokale afdeling van Koninklijk Horeca Nederland cafés en restaurants opgeroepen juist niet open te gaan. De horeca moet zich niet voor een dag laten lenen voor een protestactie, vindt de afdeling.

Een aantal horecazaken in Utrecht gaat zaterdag toch open, ondanks waarschuwingen van de gemeente dat er gehandhaafd wordt bij het overtreden van coronamaatregelen. “Het is genoeg geweest”, zegt Kim Tielemans, mede-eigenaar van Grand Café Lebowski, vlak bij de Dom in Utrecht. Ook restaurants Sanju Ramen en Gys op de Voorstraat zijn geopend. De horecaondernemers riskeren 4000 euro boete.

Een gesloten terras in het centrum van Den Haag. De burgemeesters van de vier grote steden zijn niet van plan om de illegale opening van horecazaken en culturele instellingen oogluikend toe te staan. Beeld ANP
Een gesloten terras in het centrum van Den Haag. De burgemeesters van de vier grote steden zijn niet van plan om de illegale opening van horecazaken en culturele instellingen oogluikend toe te staan.Beeld ANP

De gemeenten in Flevoland vinden het onvoldoende dat vanaf zaterdag wel de winkels weer open mogen, maar de horeca en de culturele sector niet. In een gezamenlijke verklaring vooruitlopend op de coronapersconferentie lieten ze weten dat ze zaterdag “passend” zullen omgaan met mogelijke protestacties uit die sectoren.

“Vooropgesteld dat we blij zijn dat bijvoorbeeld de winkels open mogen, is het nog niet voldoende. Wederom zijn de horeca en de culturele instellingen de sectoren waar de versoepelingen niet voor gelden”, aldus de verklaring, waarin de gemeenten het kabinet dan ook oproepen hun “echt perspectief te bieden, zodat zij zo spoedig mogelijk de deuren weer kunnen openen”.

Ze zeggen de zorgen en frustraties van ondernemers en culturele instellingen te begrijpen en begrip te hebben voor mogelijke protestacties zaterdag. “En hoewel iedereen zich aan de landelijke regels moet houden zullen wij hier passend mee omgaan.”

Rutte verwacht dat burgemeesters ‘verstandig’ zijn

Premier Mark Rutte zei vrijdag erop te rekenen dat burgemeesters “verstandig” omspringen met de handhaving van de coronaregels. Hij zegt zich te kunnen voorstellen dat op sommige plekken wordt toegestaan dat horecagelegenheden bij wijze van protest “eventjes’ de deuren openen. Maar dat moet “niet leiden tot een semi-openstelling”.

Over handhaving zijn volgens Rutte “strakke afspraken” gemaakt tijdens het veiligheidsberaad met de voorzitters van de veiligheidsregio’s. Gemeenten kunnen ruimte bieden voor demonstraties in de vorm van ongehoorzaamheidsacties. Maar: “uiteindelijk kan het niet zo zijn dat ze structureel opengaan.”

Rutte doet ook een beroep op het gezond verstand. Naleving van de coronaregels begint bij mensen en ondernemers zelf, benadrukt hij, in navolging van zijn partijgenoot en justitieminister Dilan Yesilgöz eerder deze week. Handhaving is volgens hem altijd het “sluitstuk”.

‘Kabinet regeert vanuit ivoren toren’

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is ondertussen een petitie gestart om direct ook versoepelingen voor de horeca mogelijk te maken. De organisatie roept ondernemers, medewerkers en gasten op deze massaal te ondertekenen. De petitie wordt 20 januari aangeboden aan de Tweede Kamer.

KHN meent verder dat het kabinet vanuit een “ivoren toren” regeert. “Gevoel hebben voor wat er in de maatschappij en met ondernemers gebeurt, is essentieel voor draagvlak”, aldus de organisatie. Een nog langere sluiting is volgens de organisatie onrechtvaardig en onnodig. “Pas over tien dagen gaat het kabinet kijken of er wellicht iets mogelijk is. Dat noem ik geen perspectief”, zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden