Dierenzorg

De hoestende en rochelende bever is weer beter: hij mag het bos weer in

Een bever op zijn burcht in natuurgebied Millingerwaard. Beeld Thijmen van Heerde (Staatsbosbeheer)
Een bever op zijn burcht in natuurgebied Millingerwaard.Beeld Thijmen van Heerde (Staatsbosbeheer)

Een bever die tijdens de strenge kou ernstig ziek werd aangetroffen is dankzij zorg in een speciale opvang weer zodanig opgekrabbeld dat hij kon worden vrijgelaten.

Het moet een aandoenlijk gezicht zijn geweest: een bever die bibberend zijn toevlucht zocht onder een bankje in Hardinxveld-Giessendam. Hoestend en rochelend werd het dier daar twee weken geleden door een wandelaar aangetroffen. Door het strenge winterweer had de bever een fikse longontsteking opgelopen, ontdekten medewerkers van de plaatselijke dierenambulance. De kuchende knager werd overgeplaatst naar een opvang in Amsterdam, waar hij met pijnstilling en goede zorg kon aansterken.

Aangesterkt

Met succes, zo bleek woensdag. Toen werd bekend dat het beestje dusdanig was opgeknapt dat hij uit de opvang ontslagen kon worden. Op beelden is te zien hoe de bever eerst aarzelend, maar al snel vastberaden richting het water waggelt. Tot vreugde van de betrokken dierenambulancemedewerkers. “Als je dan nu de bever ziet gaan, heel relaxed en het hele lichaam lekker schuddend, is dat geweldig om te zien”, tekende RTV Rijnmond op uit de mond van dierenambulancemedewerker Gerrit de Boom.

Overigens is het niet alleen voor de bever goed nieuws dat hij het ruime sop weer heeft kunnen kiezen. De opvang in Amsterdam zal ook opgelucht zijn. De aangesterkte bever begon namelijk bij gebrek aan bomen om op te knagen zijn hok te ‘slopen’, aldus De Boom. Volgens de dierenkenner is het een teken dat de bever in de natuur thuishoort. Te oordelen naar de ferme slag waarmee de bever woensdag wegzwom, was het dier het roerend met hem eens.

Lees ook:

Hoe het Naardermeer is ‘ontsnipperd’ met ‘faunapassages’

Mede dankzij nieuwe, holle spoorbielzen onder de rails kunnen dieren nu vrij in en uit het natuurgebied. Het wachten is op de bever.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden