Vaccinatiestraten

De helft van de GGD-priklocaties gaat dicht bij gebrek aan klandizie, en dat kost banen

Lois Goedhart (24) is aan het werk in de sporthal in Uitgeest, waar de GGD een priklocatie heeft ingericht.
 Beeld Maartje Geels
Lois Goedhart (24) is aan het werk in de sporthal in Uitgeest, waar de GGD een priklocatie heeft ingericht.Beeld Maartje Geels

De GGD sluit de komende tijd 73 van de 143 vaccinatiestraten, omdat steeds minder mensen zich nog laten vaccineren. Een deel van het GGD-personeel verliest daardoor hun baan.

Ongeveer de helft van de 143 GGD-priklocaties zal de komende weken ‘geleidelijk’ sluiten, bevestigt een GGD-woordvoerder na berichtgeving van het AD. Eind september moeten 73 locaties ontmanteld zijn. Andere GGD’en vervroegen hun sluitingstijden, of gaan één of twee weken tijdelijk dicht vanwege de vakantie.

Volgens de GGD is het sluiten van de vaccinatielocaties nodig, omdat een groot deel van de mensen hun vaccinatie inmiddels heeft ontvangen. Twee op de drie Nederlanders zijn volledig ingeënt. Begin juni werden ruim 200.000 mensen per dag gevaccineerd, nu zijn dat er nog maar 100.000, voornamelijk tweede prikken. Daarom stapt de GGD nu over op het ‘fijnmazig vaccineren’, het bereiken van de laatste groepen niet-gevaccineerden, met bijvoorbeeld pop-uppriklocaties of bussen. Ook kunnen veel mensen inmiddels zonder afspraak bij een priklocatie terecht.

Lois Goedhart (24), student hbo-v: ‘Ik krijg hier studiepunten voor’

“Via school werd ik benaderd. Ik zat buiten het studeren om vooral thuis in coronatijd. Ik kan hier geld verdienen als student, mijn steentje bijdragen zodat het normale leven weer verder kan en ben weer uit huis. Het is ook een voordeel als je tijdens je studie iets doet wat er bij past.

Ik doe hier vooral het voorbereiden van de vaccinaties. Dan zit ik lekker in mijn bubbel. Als je niet wil praten, hoef je niet te praten. Als prikker moet je praten met de cliënt.

Met het oog op mijn studie weet ik nu veel meer van vaccinaties af. Ik krijg hier één of twee studiepunten voor. In september begin ik weer aan mijn opleiding. Daarnaast ga ik bron- en contactonderzoek en vliegtuigcontactonderzoek doen. Het betaalt goed, 16 euro bruto per uur. Dat is voor een student veel.

Het is ergens jammer dat het stopt. Je hoopt dat het stopt, want dat betekent dat het vaccineren goed loopt. Voor anderen is het jammer. Sommige collega’s zitten in de evenementenbranche en daar is geen werk. Maar in deze hal wordt gesport, getennist. Dit gaat weer open. Het krijgt de bestemming terug waarvoor het is bedoeld.”

Veel studenten met tijdelijk contract

Vanwege de grootschalige sluiting verliest een aantal GGD-medewerkers hun baan. “Het grootste deel heeft een tijdelijk contract, dat niet wordt verlengd”, zegt woordvoerder Frank Neervoort. Het zou voornamelijk om studenten gaan. “Die gaan weer werken in de horeca, of keren in september terug naar de studie­banken. Het heeft dus een natuurlijk verloop.”

Hoeveel mensen precies hun baan verliezen, weet de landelijke GGD niet. In juni waren 13.000 voltijdbanen nodig om het prikken te voltooien, dat kwam neer op zo’n 30.000 deeltijdbanen. De GGD Fryslân, waar binnenkort vier van de acht locaties sluiten, ging eerder al van 1300 naar 900 medewerkers, vanwege een verminderde vraag naar testen. “De komende tijd zullen er nog enkele honderden mensen stoppen, die via uitzendbureaus bij ons terechtkwamen”, zegt woordvoerder Ingrid Weert.

Een deel kan de werknemers mag wél blijven en gaat aan de slag op de mobiele priklocaties, die de GGD’en inzetten om de laatste niet-gevaccineerden te bereiken. Bij de GGD Rotterdam-Rijnmond sluiten eind september dertien van de veertien priklocaties, maar ‘het merendeel van de werknemers’ kan terecht bij de pop-uplocaties, bijvoorbeeld in Schiedam of in de Rotterdamse Maassilo.

Ook de GGD West-Brabant probeert werknemers in te zetten op de mobiele prikbussen. Toch loopt naar verhouding voor de meeste mensen het contract af, beaamt woordvoerder Miranda Gramser. “Dat zijn bij ons niet alleen studenten, maar mensen uit alle leeftijdscategorieën.”

Rogier Cloin is dagcoördinator op de GGD-priklocatie in de sporthal in Uitgeest.
 Beeld Maartje Geels
Rogier Cloin is dagcoördinator op de GGD-priklocatie in de sporthal in Uitgeest.Beeld Maartje Geels

Rogier Cloin (39), evenementen- en theaterbouwer: ‘Ik wil de rit tot het einde uitzitten’

“Dat de locatie in Uitgeest, waar ik nu werk, dichtgaat dat wist ik al. Maar vanochtend hoorde ik op het nieuws dat ook andere locaties gaan sluiten. Daaraan hoor je dat het werk dat ik doe van belang is.

Als coördinator zorg ik ervoor dat alles in goede banen wordt geleid. Hiervoor bouwde ik evenementen op, zoals festivals of theater op locatie. Dat ligt helemaal plat.

Eerst heb ik een jaar in de bouw gewerkt. Maar het werd niet zeker of daarin nog werk zou zijn. Toen kwam in mei dit op mijn pad. Ik had net een huis gekocht. Ik heb serieus werk nodig en vond een vast inkomen aantrekkelijk. En ik wist dat er maanden gevaccineerd zou worden.

Ik kom uit een artsenfamilie. Een broer van mij werkt op de ic. Zijn verhalen en zijn fysieke toestand, vooral de werkdruk, deden mij beseffen dat je corona serieus moet nemen. Als je dan een steentje kunt bijdragen in het bevorderen van een gezonde samenleving help ik daar graag aan mee. Of ik het dus voor mijn broer deed? Ja, onder andere. Een familieprojectje, haha.

Het theater lijkt een beetje aan te trekken. Ik heb wat klussen staan aan het eind van het jaar. Ik heb goede hoop om daar mijn werk voort te zetten. Omdat dat te reguleren is. Mensen zitten op een vaste plek. Dat is anders dan bij een festival.

Maar de toekomst is niet zeker. We weten niet hoe de pandemie zich ontwikkelt. Voor hetzelfde geld komt er een derde vaccinatieronde en gaan er toch weer locaties open. Ik stop ook niet direct. Ik ga naar de locatie in IJmuiden. Als je aan iets bent begonnen, wil je het afmaken. Ik wil de rit uitzitten, totdat ik niet meer nodig ben.”

Nordin Azahaf is triagist op de GGD-priklocatie in de sporthal in Uitgeest.
 Beeld Maartje Geels
Nordin Azahaf is triagist op de GGD-priklocatie in de sporthal in Uitgeest.Beeld Maartje Geels

Nordin Azahaf (39), personal trainer: ‘Je kunt hier het verschil maken.’

“Een vriend wees me hierop, omdat ik niet veel te doen had. De sportscholen waren een tijdje dicht. Daar gaf ik personal training. Binnen twee dagen kon ik aan de slag als triagist, midden april. Ik ontvang mensen aan de balie, vraag de gezondheidsverklaring en of er bijzonderheden zijn, zoals trombose of allergieën, en ik controleer of de afspraak juist staat in het systeem. Dit werk kan ik prima combineren met het geven van personal training in de avonduren.

Wat mij motiveert om dit te doen? Ik heb in mijn omgeving mensen met corona die op de ic belandden en maanden moesten herstellen. Ik moest hier wat tegen doen. Hier kan ik een helpende hand bieden. Nu heb ik een voldaan gevoel als ik thuiskom. Je kunt het verschil maken.

Ik weet haast zeker dat er een derde vaccinatieronde komt. Dat zie je al in andere landen. Dan is het een kwestie van tijd dat Nederland volgt. We zijn altijd het laatste paard. Ik spring graag bij op een andere locatie en heb me aangemeld voor september. Ik denk dat ik nodig ben, omdat de GGD bezig is met afschalen. We hebben al heel wat collega’s gedag moeten zeggen.”

Lees ook:

Vaccinatiecampagne met prikbussen komt hortend en stotend op gang

Regionale GGD’en zijn blij met de inzet van mobiele prikbussen, die sinds enkele weken vaccintwijfelaars over de streep moeten trekken.Maar de campagne heeft niet overal evenveel succes.

Tim laat zich liggend prikken bij de bus in Zaandam: ‘Voor als ik onderuitga’

De ‘prikbus’ in Zaandam is bedoeld voor mensen die anders geen vaccinatieafspraak zouden maken. Maar er komen ook tal van tieners met belangst en Amsterdamse studenten die snel op vakantie willen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden