Groepsaccommodatie

De genadeklap voor het familieweekend: ‘Men is bang dat de kleinkinderen oma besmetten’

Maja Geluk (rechts), eigenaresse van De Stelpshoeve in Holwerd: ‘De groepen die hebben geboekt voor september willen veelal annuleren’. Beeld Reyer Boxem
Maja Geluk (rechts), eigenaresse van De Stelpshoeve in Holwerd: ‘De groepen die hebben geboekt voor september willen veelal annuleren’.Beeld Reyer Boxem

Met z’n allen op familie- of vriendenweekend. Veel groepen besluiten er dit jaar vanaf te zien. De laatste persconferentie van Mark Rutte gaf de genadeklap, zegt accommodatie-eigenaar Maja Geluk.

Tennisles onder leiding van oom Peter, een partijtje volleyballen en voor wie zin heeft een museumbezoek of wandeling in de omgeving. Vervolgens ’s avonds lekker Indisch eten en borrelen. Het is het vaste recept van het weekend van Janneke Suurendonk-Groot en haar schoonfamilie. Dit jaar zou het alweer de 25ste keer zijn dat schoonmoeder, haar broers en zussen, neven en nichten en hun kinderen en kleinkinderen op familieweekend gaan. Bijna zestig mensen, in de leeftijd tussen nul en tachtig jaar. Maar amper drie weken voor vertrek is de kans groot dat ze dit jaar besluiten thuis te blijven.

Toen premier Mark Rutte vorige week tijdens een persconferentie het advies gaf om vanwege het coronavirus niet meer dan zes familieleden of vrienden te ontvangen thuis, sloeg de twijfel toe. Afgelopen zomer maakte de familie al een stappenplan voor het weekend in coronatijd. Slechts met twee vaste mensen in de keuken, eigen servies en drinken per gezin, looproutes in de accommodatie, aparte slaapkamers en afstand tijdens activiteiten. Maar sinds de oproep van Rutte vorige week lijkt dat niet voldoende. “Als iemand besmet is, kun je niet uitsluiten dat andere mensen ook besmet raken als je zo dicht op elkaar zit. We nemen deze week een besluit of we gaan of het doorschuiven naar volgend jaar”, zegt Suurendonk-Groot.

Vorig jaar beleefden Janneke Suurendonk-Groot en haar familie nog een gezellig weekend.  Beeld Privéfoto
Vorig jaar beleefden Janneke Suurendonk-Groot en haar familie nog een gezellig weekend.Beeld Privéfoto

“Vorige week hebben we als sector van het kabinet de genadeklap gekregen”, zegt Maja Geluk, eigenaresse van De Stelpshoeve in Holwerd, een boerderij waar groepen kunnen verblijven. “We zijn vier maanden dicht geweest na de lockdown. In juli en augustus zijn we langzaam wat opgekrabbeld en na de persconferentie van premier Rutte vorige week merken we dat er opnieuw onrust is. De groepen die hebben geboekt voor september willen veelal annuleren.”

En dat terwijl een weekend weg in een groepsaccommodatie met de hele familie mag en kan, zegt Geluk. “Wij hebben normaal plaats voor dertig gasten, maar om de accommodatie coronaproof te maken, kunnen er nu 22 mensen verblijven. We hebben elf slaapkamers met eigen sanitair en de gezamenlijke ruimtes zijn groot genoeg om afstand te houden.”

Er ligt een protocol van twintig pagina’s

Geert Dijks, directeur van branchevereniging Hiswa Recron, waar ook groepsaccommodaties onder vallen, ziet veel klanten contact opnemen. “De boodschap van Rutte ging over het ontvangen van mensen thuis, maar je mag nog altijd met meerdere huishoudens in een groter huis samen zijn. De groepshuizen moeten, net als restaurants en hotels, aan allerlei regels voldoen. Er ligt een protocol van twintig pagina’s voor groepsaccommodaties, om een veilig verblijf aan te bieden met een lagere bezetting.” Er zijn, volgens Dijks, zo’n 1500 huizen en boerderijen voor grote groepen, die hard worden getroffen door de coronacrisis.

Maja Geluk: “Mensen zijn bang. Bang dat de kleinkinderen misschien oma besmetten. Of mensen daadwerkelijk anderhalve meter afstand houden in de accommodatie, is hun eigen verantwoordelijkheid, maar je kunt hier veilig verblijven.” Geluk liep de afgelopen maanden zo’n 30.000 euro aan omzet mis. “We vielen tussen wal en schip. Als mensen niet willen of durven komen kan dat natuurlijk, maar ze moeten wel de huur betalen. De rek is eruit, maar daar heeft niet iedereen begrip voor.”

Janneke Suurendonk-Groot hoopt dat ze hun familieweekend kunnen omboeken, ook al kost dat misschien geld. “Het moet goed voelen en veilig zijn om een weekend weg te gaan, dat geeft voor ons de doorslag.”

Enorme verliezen voor groepsaccommodaties

Tijdens de lockdown was het omzetverlies bij groepsaccommodaties ruim 80 procent, bleek uit onderzoek van branchevereniging Hiswa Recron onder haar leden. Van herstel is nog amper sprake. Over de gehele periode van maart tot en met september verwachten groepsaccommodaties een omzetdaling van bijna 70 procent, zegt directeur Geert Dijks. Veel groepsaccommodaties hebben vouchers uitgegeven aan gasten die niet konden of wilden komen. In totaal is daarmee een bedrag gemoeid van zo’n 46 miljoen euro. Dus lopen ze volgend jaar opnieuw veel omzet mis, aldus Dijks.

Lees ook:

De desinfecterende gels staan al klaar: zo bereiden Ilona (26) en Jasper (31) hun coronaproof bruiloft voor

Nog één keer maakte premier Mark Rutte het spannend voor Ilona van den Berg en Jasper van Hattum. Maar na de persconferentie van dinsdagavond weten ze het (bijna) zeker: ze hoeven niet nog verder te sleutelen aan hun trouwdag.

Vanuit een fotolijstje keek mijn moeder toe op het familieweekend

De eerste sterfdag van mijn moeder bracht de familie samen in een groepsaccommodatie op een vakantiepark. Dertig mensen: zestigers, vijftigers, veertigers, dertigers, twintigers, tieners. En een klein kind.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden