Nieuwe gebruiksvoorwaarden

De gemeenteraad van Delft stopt met WhatsAppjes sturen. ‘Dit is een principekwestie’

null Beeld AP
Beeld AP

WhatsApp verandert zaterdag de gebruiksvoorwaarden en gaat meer gegevens delen met Facebook. Uit protest haakt de gemeente Delft af.

In de gemeenteraad van Delft sturen de leden elkaar niet langer meer berichten via WhatsApp. Zaterdag gaan de nieuwe gebruiksvoorwaarden in waardoor de berichtendienst nog nauwer wordt verweven met moederbedrijf Facebook. Als een techgigant knabbelt aan de privacy, leidt dat altijd tot weerstand. Toch is het de raad van Delft niet eens zozeer te doen om de inhoudelijke veranderingen. Het is vooral een principekwestie, legt inititatiefnemer Christine Bel van D66 uit.

WhatsApp dwingt de huidige gebruikers min of meer de nieuwe voorwaarden te accepteren. Weigeren kan, maar wie dat doet, kan geen berichten meer versturen of lezen. Dat maakt het zinloos WhatsApp nog te openen op de telefoon. Het account wordt daarmee inactief en WhatsApp verwijdert na 120 dagen alle inactieve accounts.

Het gaat om de dwang

Het is de dwang waar de gemeenteraad van Delft bezwaar tegen maakt. “Niemand moet zich gedwongen voelen de nieuwe gebruiksvoorwaarden te accepteren om zo gebruik te blijven maken van WhatsApp”, zegt Bel. “Ik vergelijk het met de coronamaatregelen. Dan wil je mensen ook niet dwingen om fysiek langs te komen omdat ze anders belangrijke communicatie missen, terwijl zij zich niet veilig voelen.”

Nu houdt bij elkaar komen in coronatijd een zeker risico in. Wat is dat gevaar bij de nieuwe voorwaarden van WhatsApp? De dienst vraagt toestemming om gegevens te delen met Facebook. Maar dat mag niet volgens de Europese privacyregels. In de praktijk leiden de nieuwe gebruiksvoorwaarden dus tot een beperkt uitwisselen van zogeheten metadata. “Gegevens over welk apparaat je gebruikt, wanneer je verbonden bent met wifi, wanneer niet”, zegt Bel. “Het is nogal onduidelijk wat er nu wel en niet gedeeld mag worden. Duitsland steekt voorlopig een stokje voor de nieuwe gebruiksvoorwaarden en gaat de komende maanden onderzoeken wat de gevolgen zijn voor de privacy.”

Nergens last van

Een van de gemeenteraadsleden van Delft merkte op dat hij er nooit last van heeft gehad dat grote techbedrijven informatie delen. “Dat is ook het punt”, zegt Bel. “Dat merk je niet, je hebt er geen zicht op. Er zijn alternatieven voor WhatsApp die de privacy wel waarborgen en open source zijn. Dan is tenminste te controleren of de privacy echt is gewaarborgd.”

De komende tijd stappen de raadsleden nog niet over op alternatieven voor WhatsApp, maar maken zij gebruik van de chatfunctie van Microsoft Teams en e-mail.

Lees ook:

Moeten we stoppen met WhatsApp, en hoe goed zijn alternatieven als Signal en Telegram?

Eigenlijk zou WhatsApp de nieuwe gebruiksvoorwaarden al in februari invoeren. Dat stelde Facebook toen uit vanwege alle bezwaren die toen klonken. Die bezwaren zijn er nog steeds. Is overstappen op de open sourcediensten die Christine Bel noemt een goed idee?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden