null Beeld

ColumnSofie Govaert

De factuur van de harmonie. Wat is die laag!

Het gezin van onderwijzeres Sofie Govaert uit Breda raakte besmet met het coronavirus. Ze beschrijft voor Trouw wat ze meemaakt.

Mijn man denkt dat de factuur van de harmonie veel te laag is. Hij belt de dirigent, maar het klopt. Onze dochter krijgt klarinetles van een op het conservatorium geschoolde docent voor 46 euro per jaar. Bijna hetzelfde bedrag dat we kwijt waren voor haar muziekles in de Randstad, maar dan per maand.

We wisten wel dat de huizenprijzen gunstiger waren buiten de Randstad maar dat de ouderbijdrage van de basisschool, de hockey en dus ook de muziek zóveel goedkoper zijn in het zuiden hadden we niet gedacht. Gemiddeld zijn deze bijdragen 25 procent van wat we eerst kwijt waren, en ze gaan hier ook gewoon op schoolreisje.

Overspannen leven

Als je er middenin zit zie je het niet, maar terugkijkend was ons oude leven wel erg overspannen. Je zes weken oude baby inschrijven bij de basisschool, verplicht funhockeyen op je vierde om je plek veilig te stellen bij het gewone hockeyteam, wachtlijsten voor de zwemles.

Hoe dat verschil te verklaren is? Ik denk dat het hier zoveel goedkoper kan door het grote aantal vrijwilligers dat zich belangeloos inzet. Je ziet ze achter de bar in het hockeyclubhuis, als turntrainer en dus als klarinetdocent bij de harmonie. Randstedelingen met hun drukke banen hebben daar geen tijd voor. In onze oude woonplaats zat ik in de medezeggenschapsraad van de basisschool van onze kinderen. Nieuwe leden vinden was een onmogelijke taak. Iedereen was druk, druk, druk. Hier verloor mijn man (nipt!) de verkiezingen voor de medezeggenschapsraad want er waren liefst vijf kandidaten voor twee functies.

Ik had me voorgenomen het eerste jaar na de verhuizing nog niets op me te nemen. Verhuizen, een nieuwe baan vinden en de kinderen laten wennen leek mij, met mijn talent voor teveel hooi op mijn vork, meer dan genoeg voor het eerste jaar. Jawel, ook wij zijn druk, druk, druk. En toen hadden we nog niet eens corona. Maar deze week belden de voorzitter van de hockey én het dorpsplatform om onze interesse te peilen. Ik ben benieuwd.

Lees hier de eerdere columns van Sofie Govaert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden