Bedelen

De detailhandel wil een landelijk verbod op bedelen

Bedelaars in het centrum van Utrecht. Beeld Werry Crone
Bedelaars in het centrum van Utrecht.Beeld Werry Crone

Dat niet alle gemeenten hetzelfde beleid hebben ten aanzien van bedelaars zorgt voor een waterbedeffect, aldus Detailhandel Nederland. Die pleit voor een landelijk verbod nu steeds meer georganiseerde Oost-Europese bedelaars naar de Nederlandse steden trekken.

Barbara Vollebregt

Zonder een landelijk verbod kan dat probleem volgens de brancheorganisatie niet worden opgelost. Op dit moment is van 29 gemeenten bekend dat zij een plaatselijk of volledig bedelverbod invoerden, waaronder grote steden als Rotterdam, Den Haag, Groningen en Amsterdam. Dat leidt ertoe dat bedelaars die in de openbare ruimte om geld vragen, beboet en weggestuurd mogen worden.

Nu een grote stad als Utrecht achterblijft met een bedelverbod, ziet Detailhandel Nederland een verschuiving van het probleem. Directeur Hester Duursema: “Een landelijk verbod geeft duidelijkheid en helpt de politie aan meer handvatten om op te treden tegen professionele bedelaars, dat zorgt er ook voor dat het waterbedeffect wordt tegengegaan.”

Ook hoogleraar criminologie Dina Siegel ziet dat er door het versnipperde beleid sprake is van een verplaatsing van het probleem. “Commerciële bedelaars uit Oost-Europa bedelen het liefst op plekken waar het legaal is, je ziet ze veel minder op plekken waar een bedelverbod geldt.”

Volgens Siegel is het dan niet gek dat de bedelaars voor Utrecht kiezen. “Ze weten heel goed dat hier geen bedelverbod geldt”, zegt ze. En dat niet alleen. “Ze volgen het nieuws en sociale media om te bepalen wat strategische plaatsen zijn om te bedelen. Ze weten van grote evenementen en feestdagen en zijn een aantal jaar geleden begonnen met bedelen in treinen omdat ze er achter kwamen dat ze daar moeilijk beboet kunnen worden.”

Vastklampen

Utrechtse winkeliers vragen nu om een verbod op bedelen, maar daar voelt de gemeente niets voor. Met een bedelverbod worden ook bedelaars getroffen die geen overlast geven, redeneert de gemeente.

In Groningen is daar een oplossing voor gevonden. Daar is het bedelverbod zo aangepast dat bedelaars die geen overlast veroorzaken gewoon kunnen blijven. “Wij handhaven alleen als bedelaars op of aan de weg mensen actief om goederen of geld vragen. Bijvoorbeeld door zich aan hen vast te klampen”, legt een woordvoerder van de gemeente uit. “Wie met een bordje voor de supermarkt zit te bedelen krijgt hier geen boete.”

Volgens Siegel zal een landelijk verbod niet veel uitmaken. “De situatie in de arme gebieden in Oost-Europa is zo schrijnend dat bedelaars hier hun geluk zullen blijven beproeven. Een landelijk bedelverbod zal er voor zorgen dat ze illegaal gaan bedelen. Wat voor hen slechts zal betekenen dat er een extra persoon op de uitkijk moet staan voor de politie.”

Lees ook:

Ergernis over bedelaars? ‘Een handicap veinzen is niet strafbaar’

Ze komen uit Oost-Europa, worden gerekruteerd om te bedelen. Ze duiken steeds vaker op in de Utrechtse binnenstad. Winkeliers willen dat de gemeente optreedt tegen de bedelaars.

Daklozen hebben allereerst een dak nodig, daarna volgt de rest

Het aantal daklozen in Nederland neemt sterk toe, de opvang in steden is vaak overvol. Daklozen hebben er baat bij eerst een huis te krijgen en daarna geholpen te worden met problemen als verslaving en schulden. Maar die huizen zijn er vaak niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden