Hulpinitiatieven

De coronacrisis haalt ook het goede in de mens naar boven: een kleine selectie van initiatieven

Veel supermarkten waren maandagochtend van 7 tot 8 exclusief voor ouderen.Beeld ANP

Hieronder een kleine selectie van initiatieven om mensen de coronacrisis door te helpen.

Het ouderenuurtje in de supermarkt slaat aan  

Dat liet althans Albert Heijn maandag weten. Voor het eerst mochten 70-plussers maandagochtend tussen 7 en 8 uur ’s ochtends winkelen zonder gehinderd te worden door hoestende of hamsterende medemensen. “We krijgen vanuit het hele land positieve signalen van ouderen en managers”, aldus een woordvoerder van de supermaktketen gisteren. “Veel oudere klanten bedanken medewerkers en leidinggevenden.”

Lidl werkt inmiddels met aparte ouderenkassa’s. Hoe dat gaat, is pas in de loop van de week te zeggen, meldt een woordvoerder. Afzonderlijke filialen van Jumbo begonnen vorige week al met een ouderenuurtje in de ochtend. Supermarktketen Deen heeft de openingsuren verruimd om de klantenstroom te spreiden en vraagt mensen alleen boodschappen te doen, dus niet met andere gezinsleden.

Gratis e-bikes voor zorgpersoneel

Zorgpersoneel kan gratis gebruik gaan maken van e-bikes van het bedrijf e-bike-to-go, om zo veilig mogelijk van huis naar werk te komen. Het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein krijgt volgens e-bike-to-go al twintig extra fietsen gratis en ook andere grote ziekenhuizen zouden interesse hebben getoond.

Coronavlag als eerbetoon cruciale beroepen. 

De Dokkumer Vlaggen Centrale heeft een speciale vlag gemaakt om al het personeel in cruciale beroepen een hart onder de riem te steken. De opbrengst van de verkoop gaat naar het Rode Kruis. Volgens de vlaggenmaker kwam er steeds meer vraag naar een universele vlag in de strijd tegen het coronavirus. “Met deze vlag kunnen mensen uiting geven aan hun gevoelens”, zegt algemeen directeur Robert-Jan Hageman. “Het is een blijk van waardering voor alle mensen die nu hard werken in veelal heftige situaties. Hoe mooi zou het zijn als zij deze vlag volop aan de gevels van woningen zien, wanneer zij na een lange dag of nacht naar huis toe rijden?” Op de rood-wit gekleurde vlag staan twee klappende handen in een hart afgebeeld en de tekst: Met elkaar, voor elkaar!

Cruciale beroepen goedkoop met de taxi

Een taxibedrijf in Amsterdam biedt goedkope taxiritjes aan voor medewerkers in cruciale beroepen. Ze krijgen 50 procent korting op het standaard taxitarief. Het taxibedrijf bezweert dat dit geen commerciële actie is, en dat de ritten allemaal tegen kostprijs worden uitgevoerd. Het wil naar eigen zeggen zorgen dat personeel zo veilig mogelijk kan reizen, en dat mensen na een lange zware werkdag niet meer met het openbaar vervoer hoeven. Ook voorkomt het bedrijf zo dat hun chauffeurs hun baan kwijtraken, omdat veel zakelijke ritten vervallen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden