Onopgelost

De coldcasezaak Manon Seijkens krijgt nieuwe hoop door nieuwe techniek

Manon Seijkens verdween in de zomer van 1995 spoorloos, haar lichaam werd pas de winter daarna in een bosje gevonden.

Decennialang bracht de lange, zwarte haar de politie geen stap verder bij het oplossen van de moord op Manon Seijkens, het achtjarige meisje dat in de zomer van 1995 verdween. Maar nu is met nieuwe technieken ontdekt dat de dader Oost-Aziatische wortels moet hebben.

Ze moest haar dochter wel vaker zoeken. Manon Seijkens was een buitenkind, rende het liefst op blote voeten rond door de Helmondse Planetenbuurt. Op straat speelde het stoutmoedige meisje met de rossige lokken en sproeten die zomervakantie eindeloos spelletjes met haar leeftijdsgenoten. Dat haar stoel aan tafel leeg bleef op een broeierige augustusavond in 1995, maakte gescheiden moeder Gertie Lamphen dus niet direct ongerust. Na uren zoeken sloeg de paniek alsnog toe.

Vlak voor carnaval werd het achtjarige meisje teruggevonden. In februari van het opvolgende jaar stuitten wandelaars op haar levenloze lichaam in een bosje langs het Helmonds kanaal, pakweg zevenhonderd meter van haar ouderlijk huis vandaan. Manon bleek vermoord en werd vermoedelijk eerst seksueel misbruikt. Maar door wie en waarom? Die vragen zijn de afgelopen 25 jaar onbeantwoord gebleven. Ook het plaatsen van de zaak op de zogeheten ‘coldcasekalender’ leverde in 2017 geen doorbraak op.

De eigenaar van de lange zwarte haar

Nu heeft de politie nieuwe bevindingen naar buiten gebracht. Het rechercheteam van de eenheid Oost-Brabant heeft zijn hoop gevestigd op een zwarte haar die op Manons lichaam werd aangetroffen. Die is lang, 27 centimeter, maar het haarzakje ontbreekt. Daardoor levert de streng geen standaard DNA op, waarmee het de politie decennialang geen stap verder bracht.

Maar met nieuwe technieken heeft het Nederlands Forensisch Instituut nu ‘mitochondriaal DNA’ van de haar gehaald. Dit type DNA is minder uniek en kan niet worden vergeleken met gegevens in de landelijke DNA-databank, maar het zegt wel iets over de afkomst van de donor. De zwarte haar groeide volgens de forensisch experts op het hoofd van iemand van Oost-Aziatische afkomst. Zijn of haar moeder komt uit landen als China, Korea of Indonesië, of diegene werd zelf in dat deel van de wereld geboren.

De politie vermoedt dat de haar van de dader is, van een persoon uit de naaste omgeving van de dader, of van iemand met wie Manon kort voor haar dood nog contact had. “Dan zou de haar ons naar een belangrijke getuige kunnen leiden”, schrijft de politie in een verklaring. Het coldcaseteam hoopt dat er bij oud-buurtbewoners een belletje gaat rinkelen. “Mogelijk ziet iemand een verband tussen die lange, zwarte haar en de bij Manon aangetroffen opvallende damesschoenen.”

Onbekende muiltjes

Dat laatste vormt een ander mogelijk aanknopingspunt in de zaak. Aan de voeten van het levenloze meisje bungelden in 1996 metallic gekleurde pumps, met een klein hakje en zelf bijgemaakt gaatjes in het riempje zodat ook een kind de damesschoen kon dragen. Gek, zo stelt de politie, want Manon had haar huis blootsvoets verlaten. Ze moet de glinsterende muiltjes dus van iemand hebben gekregen.

Nadat de politie de extra details bekendgemaakt had, kreeg de lokale eenheid tientallen tips binnen. De pakweg dertig telefoontjes kwamen vooral van mensen die mee wilden denken over de zaak. De gouden tip met naam en rugnummer zat er niet tussen.

Manon Seijkens droeg muiltjes die niet van haar waren toen ze wordt gevonden.Beeld © Politie Oost-Brabant

Drie verdachten terecht vrijgelaten

De dader heeft in de buurt van Manon gewoond, daarvan is de politie overtuigd. De plek waar het lichaam van de achtjarige werd gevonden is namelijk alleen te bereiken via een soort sluisje, een kruip-door-sluip-door route die je moet kennen. Waarschijnlijk is ze daar al op de dag van haar verdwijning vermoord. Of ze ook misbruikt is, is niet zeker. Omdat de coördinator van het zoekteam in 1995 zijn been brak, is de zoekactie vroegtijdig gestaakt en werd Manon pas maanden later gevonden. Veel sporen zijn daardoor verloren gegaan.

De drie mannen die in de loop der jaren vanwege de moord op Manon werden gearresteerd, zijn in ieder geval terecht vrijgelaten, weet de politie nu zeker. Zij konden niet worden verbonden aan de zwarte haar.

Lees ook:

Coldcasekalender lost nog geen zaken op, maar politie is tevreden

De politie kreeg vorig jaar 202 tips binnen naar aanleiding van de zogenoemde coldcasekalender. 31 van die tips waren bruikbaar, blijkt uit cijfers die vrijdag zijn gepubliceerd. Twee zaken uit de kalender zijn heropend. 

Iedereen in de DNA-databank? Dat helpt niet echt

Er zijn grenzen aan het opslaan van DNA van verdachten. Wat nou als iedereen biologisch materiaal zou moeten afstaan? Dat biedt vooral schijnveiligheid, zeggen experts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden