Vlietuigparkeerplaats

De Boeingsoap van Twente Airport is nog niet ten einde

Vertrek van een van de toestellen van Lufthansa vorige maand op Twente Airport.  Beeld EPA
Vertrek van een van de toestellen van Lufthansa vorige maand op Twente Airport.Beeld EPA

Twente Airport ligt nog altijd over hoop met de Inspectie vanwege het tijdelijk parkeren van ongebruikte Boeing 747 Jumbo Jets. Eerder liep een conflict over Lufthansa-toestellen uit de hand.

Stefan Keukenkamp

De vete tussen Twente Airport en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) over de komst van Boeing 747's is weer opgelaaid. De voormalige militaire vliegbasis wil opnieuw ongebruikte jumbojets naar het vliegveld laten komen om tijdelijk te parkeren. Daarvoor is mede vanwege Covid-19 veel interesse van verschillende partijen. Het levert de regionale vliegveld tienduizenden euro’s op.

De inspectie weigert aan dat verzoek mee te werken, omdat de infrastructuur van de luchthaven volgens haar niet voldoet aan de eisen om dit soort grote toestellen te laten opstijgen. Er is veel irritatie bij de ILT over de manier waarop het Twentse vliegveld de afgelopen maanden opereerde. De reden om de teugels aan te trekken. “We houden extra aandacht voor de luchthaven, omdat wij constateren dat Twente Airport telkens de grenzen van de regels opzocht”, schrijft de ILT in een reactie.

Aanleiding daarvoor is een conflict dat eind oktober escaleerde nadat zes jumbojets van de Duitse maatschappij Lufthansa werden geparkeerd op de luchthaven, waar een bedrijf is huisvest dat is gespecialiseerd in het demonteren van oude vliegtuigen. De bedoeling was om de overbodig geworden vliegtuigen tijdelijk te stallen en daarna mogelijk te demonteren. Lufthansa besloot echter om de kisten door een bedrijf in Amerika te laten slopen en wilde ze terug.

Volgens de Inspectie kon dat niet, omdat het zogenoemde veiligheidscertificaat enkel toestond om zeer grote vliegtuigen te laten landen om uiteindelijk te slopen. Opstijgen mocht niet, omdat onder meer de startbaan van Twente Airport niet voldoet en moet worden aangepast. Een gang naar de rechter werd op het laatste moment afgewend, nadat de ILT alsnog een tijdelijke ontheffing verleende voor de zes vliegtuigen. De eerste twee zijn de afgelopen weken vertrokken. De veiligheid is niet in het geding geweest, constateerden de provincie Overijssel en gemeente Enschede twee weken geleden na onderzoek.

Nu wil Twente Airport nog meer jumbojets tijdelijk parkeren. Een welkome bron van inkomsten, een parkeerticket voor kisten van deze omvang levert immers maandelijks zo’n 10.000 euro op. Jan Schuring, directeur van Technology Base (waar Twente Airport onder valt), wil een wijziging van het certificaat, om opstijgen van deze toestellen zonder aanpassingen van de luchthaven mogelijk te maken.“Het gaat jaarlijks om een handjevol van dit soort toestellen”, benadrukt Schuring.

“We willen graag fungeren als langparkeerplaats en zijn in gesprek om te kijken of we vaker dit soort grote vliegtuigen tijdelijk kunnen parkeren.” De ILT ontkent in gesprek te zijn. “Twente Airport moet eerst de zaken op orde hebben. Als ILT eisen we dat de luchthaven voldoet aan de regels van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie.”

Lees ook:

Ze mochten wel landen, maar niet meer opstijgen: Hoe Twente Airport met zes sloopjumbo’s in zijn maag zat

Zes enorme Boeing 747’s van Lufthansa staan vanwege de coronacrisis tijdelijk geparkeerd op Twente Airport. Nu de Duitse maatschappij de kisten heeft verkocht, mogen ze niet opstijgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden