ReportageHeropening

De bibliotheek is open en dat is niet alleen goed nieuws voor boekenwurmen

Studiegroep in de bibliotheek van Huissen: Magda Steegh, Leonore Heres, Martin de Borst en Wim Fonteyn.  Beeld Koen Verheijden
Studiegroep in de bibliotheek van Huissen: Magda Steegh, Leonore Heres, Martin de Borst en Wim Fonteyn.Beeld Koen Verheijden

De bibliotheken mochten woensdag hun deuren openen. Eindelijk weer boeken lenen, de krant lezen of elkaar ontmoeten bij activiteiten. Al kan nog niet alles.

De gewelfde gang van het voormalige Sint-Elisabethklooster staat vol met boekenkasten. Hier is de bibliotheek van het Gelderse Huissen – een stad, geen dorp – gevestigd. Martin de Borst is blij dat hij weer rond kan neuzen tussen de boeken. Het was een gemis dat de bieb maandenlang dicht bleef vanwege de landelijke lockdown. Maar meer nog dan de boeken, miste hij het contact met de mensen die hij hier spreekt.

“De bibliotheek is er niet alleen om boeken uit te lenen, we organiseren allerlei activiteiten. En we zorgen voor ontmoeting en verbinding”, aldus Magda Steegh, activiteitencoördinator bij de Bibliotheek Gelderland Zuid in de gemeente Lingewaard, waar Huissen onder valt. De afgelopen maanden nam Wim Fonteyn regelmatig contact met Steegh op. Steevast was zijn vraag: “Wanneer mogen we weer, Magda?”

Fonteyn en De Borst zijn coördinator van de Studiekring50+ in Huissen. Met een groep van zo’n tien senioren komen ze regelmatig samen in de bibliotheek. Daar drinken ze koffie, bespreken ze samen de actualiteit en geven ze presentaties over hun hobby’s en interesses. Zo gaf Leonore Heres, gepensioneerd archeoloog, als lid van de Studiekring50+ een lezing over de oudheden van Sicilië.

Bagage van mensen die je niet kent

In heel Nederland zijn er zo’n honderd Studiekringen die gefaciliteerd worden vanuit de bibliotheek. “Het is geen gezelligheidsclubje, maar gezellig is het wel”, verwoordt Heres het. “Het gaat om kennis delen.” De Borst vult aan: “Ik noem het altijd een kringloopwinkel vol met spullen en bagage van mensen die je (nog) niet kent. Dat is waanzinnig interessant. Omdat ik pas sinds een paar jaar in Huissen woon, is het ook een manier om mijn netwerk uit te breiden.”

De enthousiaste groep ouderen kon het afgelopen jaar maar sporadisch samenkomen. “Ze wilden dolgraag, maar het moest natuurlijk ook veilig kunnen”, vertelt Steegh. En dus stond het contact noodgedwongen op een laag pitje. “Af en toe heb ik de telefoon gepakt en iedereen van onze groep even gebeld”, zegt Fonteyn. “Je wilt toch weten hoe het met de rest gaat.”

Nog even geduld

Hoewel de bibliotheek nu weer open is, moet de Studiekring nog even geduld hebben. Steegh: “We hebben bijna elke ochtend activiteiten voor verschillende groepen, en het kost tijd om dat goed op te starten. De ruimte is beperkt en het is steeds zoeken naar wat wel en niet kan.” Fonteyn begrijpt dat wel: “Het liefst komen we natuurlijk vandaag nog samen, maar we hebben geduld. Is iedereen gevaccineerd, waar kunnen we veilig zitten? Dat zijn belangrijke vragen. Wat dat betreft hebben we geluk met deze locatie, want we zijn gezegend met een grote kloostertuin waar we waarschijnlijk kunnen samenkomen. In juni gaan we hopelijk echt van start. Die eerste keer zal het vooral gaan over hoe iedereen de coronapandemie heeft ervaren, daarna pakken we de draad weer als vanouds op.”

Lees ook:

Het CBS bevestigt: de maatschappelijke rol van bibliotheken is toegenomen

Ondanks bezuinigingen weten meer mensen de bibliotheek te vinden, vooral voor cursussen, huiswerkbegeleiding en om elkaar te ontmoeten. Maar door corona staat die functie weer onder druk.

Lockdown zorgt voor spectaculaire stijging van uitgeleende e-boeken

Heel veel meer mensen leenden vorig jaar e-boeken en luisterboeken dan een jaar eerder. De lockdown en de stierlijke verveling zorgden voor een stijging van 44 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden