ReportageHasselt

De besmette predikant van Hasselt klimt weer op de kansel

In het stadje Hasselt zijn veel mensen getroffen door het coronavirus. Centraal in de besmetting staat kerkelijk centrum De Baak.  Beeld Herman Engbers
In het stadje Hasselt zijn veel mensen getroffen door het coronavirus. Centraal in de besmetting staat kerkelijk centrum De Baak.Beeld Herman Engbers

Predikant Henk van Veldhuizen is hersteld en spreekt zondag voor het eerst de gelovigen van Hasselt toe. Die blijken een hardnekkige coronahaard te vormen.

Hans Marijnissen

Ze heeft een torentje van niks en ook het schip van de gereformeerde Ichtuskerk aan het bolwerk van historisch Hasselt, is wat je noemt vrij bescheiden. Wie de Buitengracht oversteekt en langs de oude kalkovens in tien minuten de nieuwbouw inwandelt, kan hetzelfde zeggen van de Hervormde gemeente De Baak. Die lijkt te zijn onderbracht in een sterk uitvergrote nieuwbouwwoning met slechts een gouden windvaan op het dak.

Toch staan juist deze twee kleine kerkgebouwen centraal in de corona-uitbraak in het Overijsselse Hasselt. En dat geldt ook voor predikant Henk van Veldhuizen, die deze protestantse gemeente voorgaat. “Het ene gebouw heeft 300 stoelen, het andere 450, terwijl er 1600 leden zijn”, vertelt hij. “De diensten zijn dus doorgaans drukbezocht, en de ruimten tot de laatste stoel gevuld.” En juist daardoor is er in Hasselt iets vreselijk misgegaan.

Op de ‘coronakaart’ van het RIVM kleurt Hasselt vuurrood, dat samen met Genemuiden en Zwartsluis de gemeente Zwartewaterland vormt. Omgerekend zijn er hier 146 besmettingen per 100.000 inwoners, wat dit Hanzestadje tot de grootste coronahaard boven de grote rivieren maakt. Ter vergelijking: een stad als Utrecht heeft ‘maar’ 60 besmettingen per 100.000 inwoners.

Burgemeester Eddy Bilder probeert ondanks de coronacrisis op straat contact met zijn burgers te houden. Op gepaste afstand natuurlijk. In ‘klein Amsterdam’, met de Heerengracht, de Brouwersgracht en de Prinsengracht, vertelt hij steeds wat die RIVM-cijfers concreet voor dit Hanzestadje betekenen. “Met nog geen 7000 inwoners heeft Hasselt 27 coronabesmettingen, gemiddeld liggen er 10 mensen op de intensive care”, somt hij op. Inmiddels zijn 5 mensen aan het virus overleden, allemaal leden van de Protestantse Gemeente. Deze zijn afgelopen dagen naast elkaar opgebaard in de gereformeerde Ichtuskerk die daardoor een stemmig mortuarium is geworden. Een voor een worden de doden nu uitgereden voor een besloten uitvaart verderop.

“Vaststaat dat de twee kerkgebouwen een centrale rol hebben gespeeld in de besmetting”, zegt Bilder. “Het overgrote deel van de besmette burgers bestaat uit ouderen die deel uitmaakten van deze geloofsgemeenschap.” En wat hem zorgen baart: de pandemie heeft zich inmiddels in deze regio uitgebreid: Genemuiden telt al 5 besmettingen, Zwartsluis 3.

Dominee Van Veldhuizen heeft geen flauw idee hoe hij besmet kan zijn. “Ik ben niet in Noord-Italië geweest en skiën doe ik al helemaal niet. De afgelopen maand ben ik wel werkzaam geweest in de hechte en actieve gemeenschap die wij hier vormen. Hier moet ik het hebben opgelopen én doorgegeven.”

Op zondag 8 maart heeft hij nog op de kansel gestaan, maar gaf toen uit voorzorg al geen handen meer. Op 10 maart kreeg hij griepverschijnselen en bleef hij thuis. Zijn vrouw trouwens ook. Toen die langer aanhielden, heeft de huisarts Van Veldhuizen op corona getest, waarna afgelopen vrijdag bleek dat hij positief was. De huisarts is dat zelf inmiddels ook trouwens.

null Beeld Sander Soewargana
Beeld Sander Soewargana

Geboren in de hand van God

Wie de besmetter is en wie de besmette, het is niet te achterhalen, zegt Van Veldhuizen. En het doet er ook niet toe. “We komen er door deze crisis opnieuw achter dat het leven niet maakbaar is, maar we weten ons wel geborgen in de hand van God. Dat zal ik morgen ook zo uitspreken.”

Veel gelovigen in Hasselt voelen zich geslagen, zegt hij, en zijn verward over wat er met de kleine gemeenschap is gebeurd. Of zoals burgemeester Eddy Bilder dat uitdrukt: “In Hasselt is bij lijden het leed ook altijd heel dichtbij. Iedereen ként de mensen die het is overkomen, bij elk cijfer is een naam en een gezicht.”

In Hasselt woedt een enorm geloofsvertrouwen, aldus Van Veldhuizen. “En ik probeer, zodra ik weer kan, mensen de kracht te geven weer op te staan zodat ze kunnen doen wat nodig is. Voor de een betekent dat een gang naar het graf, de ander moet afscheid nemen van een geliefde, weer anderen moeten wachten op zorg, en opeens moet er thuis voor de kinderen worden gezorgd, terwijl het werk doorgaat.”

Na twee weken isolatie staat Van Veldhuizen morgen weer voor zijn gelovigen, niet lijfelijk, maar via een live-stream vanuit een leeg kerkgebouw. “We zijn niet alleen, maar de Here God trekt met ons mee, zal ik hen zeggen. En ook: we moeten niet met de vinger wijzen, maar elkaar de hand reiken.” Voorlopig in figuurlijke zin natuurlijk, op anderhalve meter afstand.

Lees ook:

Waar is God in deze pandemie?

Wat God met de coronacrisis te maken heeft? Het eerlijke antwoord volgens priester James Martin: dat weten we niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden