Coronamaatregelen

De avondklok sneuvelt waarschijnlijk - mits de besmettingen blijven dalen

De politie controleert automobilisten op het Zuidplein in Rotterdam-Zuid. Sind het invoeren van de avondklok is het 's avonds onrustig in het stadsdeel. ANP Beeld ANP
De politie controleert automobilisten op het Zuidplein in Rotterdam-Zuid. Sind het invoeren van de avondklok is het 's avonds onrustig in het stadsdeel. ANPBeeld ANP

De avondklok gaat van tafel, maar het kabinet laat de teugels nog niet vieren. Daar is het, vanwege de Britse coronavariant, nog te huiverig voor.

Alles wijst erop dat het demissionaire kabinet de avondklok zal schrappen. Zet de dalende lijn van coronabesmettingen zich voort, dan is het vanaf 10 februari weer toegestaan om tussen negen uur ’s avonds en half vijf ’s nachts de straat op te gaan, bevestigen Haagse bronnen aan Trouw.

OMT bespreekt avondklok vrijdag

Het Outbreak Management Team (OMT) praat vrijdag over de coronamaatregelen zoals het kabinet heeft verzocht. Ook de avondklok wordt dan besproken. Op de persconferentie van dinsdagavond - na het verschijnen van dit artikel - zei premier Mark Rutte het OMT opnieuw om advies te zullen vragen. OMT-lid en hoofd infectieziekten Anja Schreier gaf het dinsdagavond maar ‘een kleine kans’ dat het OMT zal adviseren die avondklok in te trekken.

Een definitief besluit over de avondklok volgt waarschijnlijk pas later deze week en nog niet dinsdagavond, wanneer premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge een persconferentie geven. Daar zal wel bekend worden gemaakt dat niet essentiële winkels, die al sinds 15 december dicht zijn, iets meer speelruimte krijgen. Klanten die online of telefonisch producten bestellen, mogen die in de winkel afhalen.

Nu mogen bestelde producten alleen thuis of bij een ophaalpunt bezorgd worden. Alleen voor bouwmarkten, andere doe-het-zelfzaken, bibliotheken, horecazaken en winkels die diervoeding verkopen geldt een uitzondering. Die extra speelruimte betekent niet dat winkels op de korte termijn volledig open mogen. Daar is het kabinet, vanwege de Britse coronamutant, nog te huiverig voor.

‘Iedereen wil van dat ding af’

De niet-essentiële winkels, maar ook horecazaken, bioscopen en theaters blijven nog minimaal enkele weken langer dicht. In welke vorm zij te zijner tijd weer open kunnen, is nog onduidelijk. Zo duurt de lockdown, ondanks de geringe versoepelingen, voort.

Er is het kabinet veel aan gelegen de avondklok weer af te schaffen. “Iedereen wil van dat ding af”, zei demissionair premier Rutte vrijdag nog na de ministerraad. “Die avondklok moet verdwijnen, zodra het kan”, zei minister De Jonge een week daarvoor. Nu de hoeveelheid coronabesmettingen al weken achtereen daalt en het RIVM maandag zelfs het laagste aantal coronagevallen sinds eind september telde, lijkt het kabinet er weinig voor te voelen de maatregel te verlengen.

De avondklok lag al niet lekker binnen de coalitie. D66 was fel tegenstander en stemde schoorvoetend in toen het Outbreak Management Team wees op de gevaren van de oprukkende Britse coronavariant. Dat de avondklok geschrapt wordt, wil nog niet zeggen dat die voorgoed van de baan is. Stromen de ic-bedden weer vol en kunnen ziekenhuizen het aantal coronapatiënten wederom niet aan, dan kan het zijn dat de maatregel weer van stal wordt gehaald.

Zondag konden ouders van kleine kinderen al een zucht van opluchting slaken. Minister Arie Slob van onderwijs maakte toen bekend dat basisscholen, kinderdagverblijven en het speciaal onderwijs volgende week maandag weer open mogen. Wel onder strenge voorwaarden. Is er in een klas een kind met corona, dan moet de hele klas vijf dagen in quarantaine. Ook worden op korte termijn sneltesten ingezet voor leraren. Wanneer middelbare scholen weer open kunnen, is nog onduidelijk.

Lees ook:

Door het hele land rellen na avondklok: ‘Wat bezielt deze mensen?’

Zondagavond was het na het ingaan van de avondklok in heel het land onrustig. Niet alleen in Amsterdam en Eindhoven zijn demonstraties tegen de coronamaatregelen uitgelopen op rellen. Demissionair premier Mark Rutte sprak van ‘crimineel geweld’: ‘De rellen hebben niets te maken met protesteren’.

De basisscholen gaan nu open, maar voor hoelang?

De ene week voert het kabinet een avondklok in vanwege de alarmerende situatie, een paar weken later besluit het de basisscholen te openen. Terwijl er zoveel onzeker is en blijft, stelt het OMT .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden