Stadswachten in Rotterdam controleren geparkeerde auto’s. Beeld ANP Xtra, Lex van Lieshout
Stadswachten in Rotterdam controleren geparkeerde auto’s.Beeld ANP Xtra, Lex van Lieshout

Parkeerboete

De auto parkeren voor de eigen inrit? Dat mag dus niet

Ingrid Weel

Het is een feestdag en je ziet de bui al hangen; het wordt weer druk met mensen die in jouw straat overal hun auto proberen te parkeren. En als het tegenzit, doen ze dat ook voor jouw oprit, zodat jij die dag niet meer weg kan met de wagen. Balen. Maar dan heb je een goed idee. Wat als je nou zelf alvast jouw eigen auto voor jouw eigen oprit zet? Dan kan niemand anders dat doen, en kan je toch in de middag nog de auto pakken.

Geniaal bedacht, vond een inwoner van Soest. Tijdens Koningsdag parkeerde hij zijn voertuig voor zijn eigen inrit. Minder leuk werd het toen hij later een boete in zijn brievenbus kreeg van 95 euro vanwege het ‘parkeren voor een in- of uitrit’, wat niet mag. De eigenaar dacht dat dit vast een vergissing was. Je mag toch immers je eigen auto wel voor je eigen oprit plaatsen? Dan zit je niemand in de weg.

Het gerechtshof zou hem toch wel begrijpen?

Hij diende een bezwaar in tegen de verkeersboete. Maar het Centraal Justitieel Incassobureau wilde er niets van weten. Verboden te parkeren is verboden te parkeren. De man stapte naar de rechter. Ook tevergeefs. De auto-eigenaar liet het er niet bij zitten en ging in hoger beroep. Gezien de omstandigheden – de enorme drukte tijdens Koningsdag – zou het gerechtshof toch wel begrijpen dat de inwoner zijn auto even op een andere plek neerzette?

Het gerechtshof begrijpt dat inderdaad, laat het weten in de uitspraak. ‘Maar dat de inrit vaak wordt geblokkeerd op Koningsdag, brengt niet mee dat de bestuurder naar eigen inzicht van de verkeersregels mag afwijken.’ De boete van 95 euro moet gewoon worden betaald.

Lees ook:

De overburen parkeren hun auto steeds voor ons huis

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden