Reportage 16e Montessorischool

De 16e Montessorischool hult zich in stilzwijgen

Een moeder gaat het formulier inleveren waarmee ze aangeeft welke voorkeur voor een nieuwe school zij heeft voor haar kind. Docenten en ouders hebben een spreekverbod van het bestuur gekregen. Beeld Werry Crone

De sfeer op de 16e Montessorischool is gespannen. Leraren en ouders hebben een spreekverbod en het hek van het schoolplein gaat op slot.

Terwijl de kinderen tijdens het speelkwartier lachend in het klimrek hangen en een balletje trappen, kijken de leraren argwanend om zich heen. De sfeer op het 16e Montessori in Amsterdam-Zuidoost is deze zonnige herfstochtend aanmerkelijk gespannen, nu naar buiten is gekomen dat de school haar deuren moet sluiten. Alle docenten en ouders hebben van het bestuur een dwingende boodschap gekregen: praat niet met de pers.

Het nieuws lijkt hard aan te zijn gekomen in het kleine team, dat naast directeur Flossie van den Huysen maar uit drie docenten bestaat. Ze reageren als door een wesp gestoken op vragen. Twee leerkrachten sommeren de verslaggever het schoolplein te verlaten ‘voor de veiligheid van de kinderen’ en verwijzen naar stichting Sirius. Daar wordt gezegd dat het bestuur geen tijd heeft voor vragen. En de directeur van de school neemt de telefoon niet op. Niet veel later gaat zelfs het groene schoolpleinhek op slot.

“Onze eerste zorg is nu de opvang van de ouders en kinderen”, zegt directeur Martine Nieuwstad van de nabijgelegen basisschool De Tamboerijn, die gejaagd uit het 16e Montessori komt lopen. Waar de kinderen straks heen moeten, is nog niet duidelijk. De school gaat op 1 januari dicht, maar na de herfstvakantie moeten de leerlingen van groep 6, 7 en 8 de school al verlaten omdat het lerarentekort volgens het bestuur vooral in die klassen speelt. De school gaat haar best doen om de leerlingen op andere scholen in Amsterdam-Zuidoost onder te brengen en ‘inventariseert wat de wensen zijn’.

Lieve kinderen

Rosa Jozefzoon (60), een kleine vrouw met zwarte vlechten die al 29 jaar in Gaasperdam woont en sinds een aantal jaar de post op de school brengt, schrikt als ze hoort dat de school gaat sluiten. “Echt? Wat jammer! De school staat hier al sinds ik hier woon en er zitten hele lieve kinderen”, zegt ze. “Ze helpen me altijd met de post. Maar er zitten veel scholen in de buurt, dus ik hoop dat ze de kinderen goed kunnen verdelen.”

De analyse is vaker gemaakt, maar ook Jozefzoon denkt dat het nijpende lerarentekort in de stad te maken heeft met de stijgende huizenprijzen. Ze woont zelf in een sociale huurwoning en ziet dat er de laatste jaren veel huizen in de verkoop gaan als buren vertrekken. Daardoor is de buurt veranderd, zegt Jozefzoon. En jonge leraren zullen een koophuis in Amsterdam vaker niet dan wel kunnen betalen.

Lees ook: 

Minister Slob: deze school had sowieso dicht gemoeten

De 16e Montessorischool Gaasperdam in Amsterdam had de deuren na dit jaar sowieso moeten sluiten. De school had voor het derde jaar op rij te weinig leerlingen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden