Mensenhandel

Datalek Coa: identiteit van 150 asielzoekers openbaar

Het asielzoekerscentrum in Sneek.Beeld ANP

De persoonsgegevens van vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel stonden in juni dagenlang online.

Zeker 150 vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel zijn mogelijk in gevaar gebracht door een fout bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (Coa). Hun persoonsgegevens stonden in juni dagenlang op de Coa-website, meldt NRC maandag op basis van een reactie van het Coa.

De meeste getroffenen zijn inmiddels ingelicht, zegt een Coa-woordvoerder. Eén persoon is inmiddels verhuisd naar een ander asielzoekerscentrum, bij iemand anders werd de politie ingeschakeld. Bij de rest van de getroffenen is volgens de woordvoerder geen verdere actie vereist. “We hebben gesprekken met hen gevoerd en hun gevraagd of ze zich veilig voelen. Ze zijn blij dat ze zijn geïnformeerd, maar vinden verdere maatregelen niet nodig.” 

Een aantal mensen is nog niet op de hoogte van het lek omdat hun verblijfplaats onbekend is. Daarbij gaat het om enkele statushouders, wiens gegevens het Coa niet mag bewaren. Via de Immigratie- en Naturalisatiedienst worden zij binnenkort schriftelijk geïnformeerd.

Zes dagen openbaar

In juni publiceerde het Coa bijna twaalfhonderd meldingen van vermoedens van mensenhandel die bij de politie werden ingediend door Coa-medewerkers. De meldingen liepen uiteen van ‘schaarsgeklede’ vrouwen die ’s nachts op de parkeerplaats van een asielzoekerscentrum werden opgepikt, tot verhalen van mannen die op de vlucht waren voor de maffia. Aanleiding voor de onlinepublicatie was een verzoek op de Wet openbaarheid van Bestuur (Wob), ingediend door radioprogramma ‘Argos’. Zoals gebruikelijk is bij Wob-verzoeken plaatste het Coa de twaalfhonderd meldingen online, maar zonder daarbij privacygevoelige informatie zoals namen, geboortedata, verblijfslocaties en telefoonnummers te anonimiseren. Nadat NRC en Argos het lek hadden ontdekt, werd de informatie offline gehaald. Toch waren de gegevens zes dagen openbaar.

“Dit had niet mogen gebeuren”, schreef staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van justitie en veiligheid in juni in een brief aan de Tweede Kamer. Het Coa betreurt de gang van zaken, zegt een woordvoerder. “De zorgvuldigheid moet in dit soort gevallen heel groot zijn. Maar het blijft mensenwerk, we hebben gewoon niet voldoende opgelet.” 

De organisatie is inmiddels een onderzoek gestart naar de gang van zaken, het resultaat daarvan verschijnt binnenkort. Op basis van het onderzoeksrapport bepaalt het Coa welke maatregelen nodig zijn om dit soort fouten in de toekomst te kunnen voorkomen.

Lees ook: 

Ze vluchtte om haar geaardheid, maar ook in het azc voelt Viola (34) zich onveilig: ‘Onze positie is zwak’ 

Acht jaar geleden ontvluchtte de lesbische Viola (34) haar thuisland Oeganda. Maar de bescherming die ze zocht, heeft ze in Nederlandse azc’s nog niet gevonden. 

De aanpak van geweld tegen lhbt-asielzoekers faalt

Hulpverleners proberen al jaren homogerelateerd geweld in asielzoekerscentra tegen te gaan. Maar dat blijkt een hardnekkig verschijnsel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden