Dankzij de thuistest hoeft mevrouw Van Schijndel zich niet dagenlang op te sluiten

Regine van Schijndel-Swinkels (84) is thuis op corona getest en weet inmiddels dat ze geen corona heeft.Beeld Maikel Samuels

De 84-jarige Regine van Schijndel-Swinkels uit Roosendaal heeft geen corona. Dat weet ze dankzij een thuistest die TWB Thuiszorg bij haar uitvoerde. Ouderenorganisatie KBO-PCOB hoopt dat andere thuiszorgorganisaties ook bij kwetsbare mensen thuis gaan testen.

Ze is flink grieperig. Opgezette klieren, vermoeidheid, koorts die oploopt tot bijna 39 graden. En Regine van Schijndel heeft ook nog eens geen zin in pianospelen, normaliter toch een bijkans dagelijkse bezigheid voor de krasse Roosendaalse. Zou ze het hebben? 

Ja, de mogelijkheid van een coronabesmetting schoot de voorbije dagen nadrukkelijk door haar grijze hoofd. “Dat kon best, toch? Om duidelijkheid te krijgen, belde ik het landelijk nummer voor een testafspraak. Maar ja, daarvoor moest ik naar Breda. En hoe kom ik daar?”

Het is de thuiszorg, ingeseind door haar huisarts, die uitkomst biedt. Nog dezelfde dag komt er verpleegkundige langs, de ochtend erop al blijkt ze negatief. Het is allemaal zo gepiept. “Dan zal het toch een zomergriepje zijn”, klinkt het opgelucht.

Mevrouw Van Schijndel bewandelde niet de reguliere weg. De thuistest is een initiatief van TWB Thuiszorg, bedoeld voor zelfstandig wonende mensen die niet in staat zijn zelf naar een teststraat te gaan. “Bij de GGD en de huisartsen is de druk groot, zij kunnen lastig capaciteit vrijmaken”, legt bestuurder Christ-Jan Danen uit. “De afgelopen tijd bleek het soms wel vijf dagen te duren voordat iemand thuis kon worden getest. Dat is lang. Al die tijd konden mantelzorgers ook niet over de vloer komen, omdat de zieke mogelijk met corona was besmet. Om deze kwetsbare mensen sneller te kunnen helpen, hebben we een protocol opgesteld om zelf te kunnen testen.”

Uitslag binnen 24 uur

Binnen 24 uur, vaak nog sneller, krijgen mensen de uitslag van de test. In het geval van mevrouw Van Schijndel was deze negatief. “Gelukkig, dan kan ik weer mensen ontmoeten. Ik was al een paar dagen thuis. Gelukkig heb ik lieve buren, zij deden de boodschappen voor me. En een paar jongelui uit de straat vroegen me de deur open te doen, zodat ze eten aan de trap konden neerzetten. Ondanks de narigheid tref je heel veel liefde, vind ik.”

Vooralsnog is TWB, werkzaam in West-Brabant, de enige thuiszorgorganisatie in Nederland die de thuistesten uitvoert. Seniorenorganisatie KBO-PCOB hoopt dat andere snel volgen. “Sommige ouderen zijn te weinig mobiel of te kwetsbaar om zich buitenshuis te laten testen”, zegt directeur Manon Vanderkaa. “We moeten er alles aan doen om iedereen in staat te stellen zich gemakkelijk te laten testen. Dit vraagt om landelijke navolging. Per direct.”

Inmiddels voelt Van Schijndel zich al een beetje beter. Een dezer dagen zal ze weer haar dagelijkse bezoek aan een oude buurvrouw brengen. Het zijn uitjes die, na het overlijden van haar man vier jaar geleden, ritme in haar leven houden. “Vóór corona had ik veel meer te doen. Ik verveel me niet hoor, maar het is wel saaier geworden. Al moeten we er geen drama van maken. Ik kan nog lezen, pianospelen, zelf boodschappen doen en koken. Zo ben ik nu lekker ragout aan het maken. Je moet het leven ook een beetje nemen zoals het komt. Al ben ik wel blij dat ik mezelf, nu ik geen corona blijk te hebben, niet meer hoef op te sluiten.”

Lees ook:

GGD slaat steun Defensie voorlopig af, kritiek op het testbeleid zwelt aan

De GGD’s blijven worstelen met de grote vraag naar coronatests. Door een tekort aan testcapaciteit loopt het systeem soms nog steeds vast. Aangeboden steun van Defensie wordt echter afgeslagen.

Meer tests en toch minder nieuwe coronagevallen

De verontrustende stijging van het aantal positieve testuitslagen lijkt te keren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden