ReportageDuimdrop

Dankzij de speelgoedcontainers van Duimdrop blijven de Rotterdamse pleinen rustig, maar de subsidie stopt

Braylin (11) krijgt een skateboard te leen van Ayse Ören. Beeld Arie Kievit
Braylin (11) krijgt een skateboard te leen van Ayse Ören.Beeld Arie Kievit

Na de avondklokrellen in Rotterdam-Zuid rezen er vragen over de opvoeding van jongeren. Bij de Duimdropcontainers, waar kinderen uit kwetsbare buurten speelgoed kunnen lenen, weten ze dat het bijbrengen van normen en waarden deels op het plein plaatsvindt. Toch wordt de subsidie stopgezet.

Laura Tenret

De Duimdropcontainer op het Groenewegplein ligt op een steenworp afstand van de Groene Hilledijk, een van de Rotterdamse straten waar jongeren twee weken geleden vernielingen aanrichtten en plunderden. In de dichtbevolkte wijk Bloemhof in stadsdeel Feijenoord heeft meer dan 70 procent van de inwoners een migratieachtergrond en er wonen relatief veel kinderen.

Zo onrustig als de straten tijdens de rellen waren, zo rustig is het overdag op het plein. Een waterig winterzonnetje lokt de eerste kinderen pas na het middaguur hun huizen uit. De 11-jarige Braylin komt bij de met speelmateriaal ingerichte zeecontainer een skateboard halen om wat trucjes te oefenen. Hij mag van begeleider Ayse Ören een paaseitje pakken, en geeft een stukje aan zijn vriendje Naysel. “Zie je? Samen delen. Dat leren ze hier”, knikt Ören goedkeurend.

Ze is al 24 jaar beheerder en heeft heel wat kinderen zien opgroeien. “Bij Duimdrop mogen ze vijf dagen per week fietsjes, rollerskates, puzzels, tennisrackets of kleurpotloden komen lenen. Als ze zich goed gedragen en helpen met klusjes – afval opruimen of schoonmaken – kunnen ze duimen verdienen en bijzonder speelgoed lenen. Ondertussen leren we ze de pleinregels, zoals respect hebben voor elkaar, samen spelen, geduld hebben en netjes omgaan met spullen.”

Braylin vult aan: “En niet om alles ruzie te maken. Ik vind Duimdrop heel leuk. We spelen verstoppertje en tikkertje en we hebben hier leren schaken”.

null Beeld Arie Kievit
Beeld Arie Kievit

Spanningsvolle pleinen

In Rotterdam staan verspreid door de stad in totaal achttien Duimdropcontainers, op ‘spanningsvolle’ pleinen, zoals Duimdropcoördinator Elma Kaas ze noemt. “Ze liggen in buurten waar het voor kinderen spannend is om buiten te spelen, waar vaak het recht van de sterkste geldt. Duimdrop maakt deze pleinen weer veilig, het is een manier om toegang te krijgen tot buurtbewoners en de plek waar je elkaar ontmoet. Zeker in de zomer is het hier gezellig en zitten jong en oud bij elkaar om de dag door te nemen.”

Volgens stadssociologe Linda Zuijderwijk, die onderzoek deed naar pleinen in Rotterdam, staan de containers op pleinen in kwetsbare buurten met relatief veel armoede en een ‘gestapelde problematiek’. De behuizing is vaak erg krap.

Zuijderwijk: “De kinderen hebben weinig eigen buitenruimte en soms amper eigen speelgoed. Hun ouders hebben vaak andere problemen aan hun hoofd, veel kinderen groeien deels op straat op. De Duimdropbeheerders doen meer dan een glaasje water geven of een pleister plakken: ze vervullen vaak ook ouderlijke taken. Indirect gebeurt opvoeden dan ook vaak op het plein.”

Kopje thee

Begeleider Ören beaamt dat kinderen regelmatig alleen buiten spelen en dat de beheerders bijdragen aan hun opvoeding. “Ouders zijn soms niet eens thuis en kinderen hangen hier uren rond omdat ze niet naar binnen kunnen. Dan geef ik ze een kopje thee. Ik ben soms echt een tweede moeder. Zeker als hun thuissituatie niet goed is, komen ze bij mij om te praten. Als beheerder hebben wij ook goed contact met schoolbesturen, hulpverlening en de wijkagent. Zo heb ik de wijkagent laatst nog gevraagd om uitleg te komen geven over de rellen. De kinderen waren bang en vroegen zich af: waarom slaat de politie ons? Als ik doorvraag, kom ik erachter dat het dan thuis verkeerd wordt verteld. Ouders hebben schotelantennes, kijken niet naar Nederlandse zenders en hebben een taalachterstand. Voor die kinderen is het dan onduidelijk wat waar is en wat niet.”

De 3-jarige tweeling Cennet en Zaekayi heeft leren fietsen op fietsjes van Duimdrop. Hun moeder Melek Cifti is blij met de speelgoedcontainer voor hun deur. In het Turks vertelt ze – Ören vertaalt: “Als Duimdrop er niet was, mochten ze van mij niet naar buiten. Dan zouden we samen naar het park moeten, want als ze alleen op straat spelen vertrouw ik het niet.”

Ayse Ören houdt toezicht en deelt speelgoed uit. Beeld Arie Kievit
Ayse Ören houdt toezicht en deelt speelgoed uit.Beeld Arie Kievit

Geen geld meer

Cennet, Zaekayi en andere Rotterdamse kinderen moeten het vanaf volgend jaar doen zonder Duimdrop. Het concept, 27 jaar geleden door de gemeente in het leven geroepen om pleinen waar veel onrust was veilig te maken, krijgt geen geld meer van jeugdwethouder Sven de Langen. Hij noemt Duimdrop ‘oubollig’ en gaat voor andere initiatieven als Thuis Op Straat en de Wijkprogrammering Jeugd.

Nadat duizenden Rotterdamse kinderen en hun ouders vorig jaar een petitie ondertekenden en er actie werd gevoerd op het stadhuis, besloot een meerderheid van de gemeenteraad de financiering over een periode van twee jaar gefaseerd af te bouwen. Dat betekent dat eind dit jaar alle containers gesloten zijn.

Coördinator Kaas hoopt volgend jaar nog mee te kunnen doen met een aanbesteding om meerdere locaties te behouden. Ze vreest dat door het verdwijnen van Duimdrop de stille en bange kinderen niet meer buitenkomen. “Voor hen is dit een warme deken. En zonder Duimdrop keert de onrust en overlast op de pleinen weer terug.”

Lees ook:

Aboutaleb tegen Rotterdamse relschoppers: ‘Voel je je goed met die tas gestolen spullen naast je bed?’

“Voelt het goed wakker te worden met een tas vol gestolen spullen naast je bed?” Cynisch, met ingehouden maar nauwelijks verholen woede, vertolkt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vandaag het gevoel van de meeste Nederlanders: waarom wordt onze stad gesloopt?

Rotterdam wil 30 à 40 miljoen om ondermijnende criminaliteit aan te pakken

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb vraagt om miljoenen in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Een probleem dat zijn gemeente in de twee belangrijkste winkelstraten van Rotterdam-Zuid bestrijdt met harde én met zachte hand.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden