Zomergolf

Daling coronagevallen gaat door, ook in ziekenhuizen

null Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

Nederlandse ziekenhuizen behandelen voor het eerst in twee maanden minder dan zeshonderd coronapatiënten. Ook gaat de daling van het aantal coronagevallen onverminderd door.

Redactie Trouw

Volgens de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen nu 580 mensen die het virus hebben opgelopen in het ziekenhuis. Dat is het laagste aantal sinds 24 juni.

Op intensive cares liggen nog slechts 41 ernstig zieke coronapatiënten. Veruit de meeste mensen die met corona in het ziekenhuis zijn beland, liggen op verpleegafdelingen, 539 in totaal. Op die afdelingen kwamen het afgelopen etmaal 50 nieuwe coronapatiënten binnen. Zo weinig zijn het er sinds 14 juni niet geweest. Het totale aantal coronapatiënten nam in een dag af met 29.

Zomergolf achter de rug

Ook gaat de daling van het aantal coronagevallen in Nederland onverminderd door. In de afgelopen zeven dagen zijn 8906 besmettingen bevestigd. Dat is het laagste aantal sinds eind mei, twaalf weken geleden. Daarmee heeft Nederland de zomergolf achter de rug.

Voor de zesde week op rij is het aantal positieve tests gedaald. Vorige week meldde het instituut 11.688 nieuwe coronagevallen, de week ervoor 14.878. Half juli kwam het weektotaal ruim boven de 40.000 uit, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het RIVM kreeg in de afgelopen week 31 meldingen dat mensen aan de gevolgen van hun coronabesmetting zijn overleden. Dat is iets meer dan een week eerder, maar dit zou ook door nameldingen kunnen komen. Over het algemeen ligt het sterftecijfer in de afgelopen maanden veel lager dan in eerdere golven.

In de teststraten wordt het steeds rustiger. De GGD-locaties voerden vorige week minder dan 12.000 coronatests uit, het laagste aantal sinds eind mei.

Verreweg de meeste mensen hebben de omikronvariant of een versie daarvan, BA.5, onder de leden. Een subvariant die in andere landen veel rondgaat, BA.2.75 alias centaurus, is in Nederland slechts drie keer aangetroffen.

Lees ook:
Instroom van coronapatiënten in ziekenhuizen keldert

Steeds minder mensen worden zo ziek van het coronavirus dat ze in een ziekenhuis moeten worden opgenomen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden