Besmettingscijfers

Daling besmettingen niet genoeg voor oranje op Europese kaart

Elke twee weken publiceert het Europese RIVM een coronakaart. Half juli kleurde Nederland donkerrood, en nu is duidelijk geworden dat op de volgende kaart Nederland rood blijft.  Beeld ANP Graphics
Elke twee weken publiceert het Europese RIVM een coronakaart. Half juli kleurde Nederland donkerrood, en nu is duidelijk geworden dat op de volgende kaart Nederland rood blijft.Beeld ANP Graphics

De discogolf mag dan op zijn retour zijn, het is nog niet genoeg om Nederland te laten terugkeren van donkerrood naar oranje op de Europese coronakaart.

Op de kaart, die elke week wordt geactualiseerd door de Europese equivalent van het RIVM en die op donderdag online komt, wordt Nederland waarschijnlijk wel iets minder donkerrood vanwege de afname in besmettingen.

Afgaand op de cijfers van de laatste twee weken, waar de Europese organisatie ECDC naar kijkt, blijft alleen Noord-Holland donkerrood en wordt de rest ‘gewoon’ rood. Op de huidige kaart, van vorige week donderdag, staan acht provincies nog op donkerrood: Noord-Holland, Groningen, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg.

Een provincie wordt donkerrood wanneer er in twee weken tijd meer dan 500 op de 100.000 inwoners positief zijn getest. In de voorbije veertien dagen komt alleen Noord-Holland boven die grens uit. In die provincie zijn in de laatste twee weken 15.930 nieuwe gevallen ontdekt, omgerekend zo’n 553 op elke 100.000 mensen. Dat is overigens wel een flinke daling.

Rood zijn of blijven op deze kaart heeft geen automatische gevolgen, maar Europese landen houden er wel een oogje op. Zo zullen, zolang Nederland rood blijft, de beperkingen die Duitsland, Frankrijk en Noorwegen hebben ingesteld, de komende week waarschijnlijk ongewijzigd blijven.

Niet alleen de Europese kaart verschijnt deze week, de Nederlandse overheid komt woensdag met een risicokaart van de 25 veiligheidsregio's die het risiconiveau waakzaam, zorgelijk, ernstig of zeer ernstig kunnen krijgen.

Welke status een regio heeft, wordt vastgesteld op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het hoogste cijfer van de twee geeft de doorslag. Momenteel staan tien regio’s op ernstig en vijftien op zeer ernstig.

Lees ook:

De Trouw-reiswijzer: altijd de laatste informatie per land op een rij

De Reiswijzer wordt continu bijgewerkt met de laatste regels die gelden voor reizen van en naar buitenlanden. Vul uw vakantieland in en kijk waar u rekening mee moet houden.

Je moet wel wat uitzoeken voordat je een dagje in Duitsland kunt winkelen

Een dagje winkelen of even tanken bij de oosterburen? Een week op vakantie in Duitsland? Dat betekent eerst goed inlezen en de nodige voorbereidingen treffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden