null

Wanhoopsdaad

Dakloze man uit Oss is bezweken aan de brandwonden van zijn wanhoopsdaad

Beeld RV

Een 54-jarige man uit Oss is maandag overleden nadat hij voor het gemeentehuis in Oss een vloeistof in brand stak. De man had jarenlang problemen met de gemeente en het OM, mede vanwege het stopzetten van een getuigenbeschermingsprogramma.

Arie den Dekker verklaart in 2018 getuige te zijn geweest van een liquidatie in Oss. Hij heeft schoten gehoord en een auto zien wegrijden, meldt hij bij de politie. In datzelfde jaar wordt bij Den Dekker een brandbom naar binnen gegooid. Bij deze vermeende wraakactie raakt het huis van Den Dekker onherstelbaar beschadigd; het moet gesloopt worden. Zijn twee honden vinden in het vuur de dood, zou hij later laten optekenen door NRC Handelsblad. Onder een speciaal getuigenbeschermingsprogramma wordt Den Dekker vervolgens ondergebracht op verschillende adressen buiten Oss.

Nadat hij aan iemand heeft verteld over de bescherming die hij krijgt, wordt het programma stopgezet; één van de voorwaarden is dat Den Dekker zijn mond houdt. Sindsdien vraagt Den Dekker om aandacht voor zijn situatie, soms op extreme wijze. Hij wil dat de gemeente Oss hem een huis in de stad toewijst. Door zijn acties komt hij ook bij de politie in beeld.

Aan zijn lot overgelaten

Volgens zijn advocaat Richard Laatsman wilde Den Dekker maandag een laatste daad stellen; hij zou in een voicemail van afgelopen vrijdagmorgen hebben verteld dat hij ‘er een einde aan wilde maken.’ Volgens Laatsman was Den Dekker ‘ten einde raad’.

Een wanhoopsdaad past in Den Dekkers karakter, zegt Laatsman. “Het was een grappige man met zelfspot, maar ook iemand die als hij eenmaal vond dat iets moest gebeuren, dat ook ging doen, ook al zei iedereen tegen hem dat het een slecht idee was. Het was absoluut geen makkelijke man.” Maar, zegt Laatsman, er had beter op Den Dekker gelet moeten worden nadat de getuigenbescherming werd beëindigd. “Nadat hij uit het programma was gezet, viel hij niet meer onder de vleugels van het OM en is hij aan zijn lot overgelaten.”

Bijzonder hoogleraar openbaar ministerie Joep Simmelink van de Universiteit Maastricht weet niet of te concluderen valt dat Den Dekker onrechtmatig is behandeld. “Het OM en de politie bekijken samen wat er nodig is om een persoon te beschermen. Maar zo’n programma kan zeer ingrijpend zijn; er kan veel van een getuige gevraagd worden.”

Dat het programma soms beëindigd wordt is niet verwonderlijk, zegt hij. “Het is logisch dat het OM voorwaarden stelt aan de bescherming die geboden wordt.”

Lees ook:

Op zijn kleine stukje Nederland ging burgemeester Jan Boelhouwer de strijd aan met criminelen

De crimefighter onder de Brabantse burgemeesters stopt ermee. Verplicht, want Jan Boelhouwer (PvdA/Gilze en Rijen) gaat vanwege zijn zeventigste verjaardag verplicht met pensioen. Hij blikt terug op zijn aanpak. ‘Dat ze je bedreigen, betekent dat je goed bezig bent.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden