Kinderziektes

D66-initiatief voor vaccinaties kinderopvang strandt in Eerste Kamer

null Beeld ANP
Beeld ANP

In een initiatiefwetsvoorstel wil D66 kinderopvangcentra het recht geven om kinderen te weigeren, die niet zijn gevaccineerd tegen kinderziektes. Dit voorstel is nu gestrand in de Eerste Kamer.

ANP

Doel van het voorstel was om de kindercentra veiliger te maken voor de gezondheid van kinderen. Alleen D66 stemde voor het eigen voorstel, dat begin 2020 nog met ruime meerderheid in de Tweede Kamer was aangenomen. Dat was vlak voordat de coronapandemie uitbrak.

De senaat is nu echter tegen, omdat de coronaprik ook onder de wetswijziging zou vallen en er ongewenste neveneffecten kunnen ontstaan in de kinderopvang, vinden veel partijen. Het zou kunnen leiden tot een onderscheid in de opvang tussen kinderen die wel of niet tegen corona zijn gevaccineerd.

De initiatiefnemers Paul van Meenen en Rens Raemakers wilden nog met een zogeheten novelle het initiatiefvoorstel repareren. Dat is een manier om het voorstel inhoudelijk te verbeteren of aan te vullen. De Tweede Kamer moet zich daarover dan eerst nogmaals uitspreken, alvorens de Eerste Kamer zich er opnieuw over buigt.

De stemming in de senaat werd enkele weken uitgesteld om de reparatie een kans te geven, maar D66 had meer tijd nodig en wilde de stemming drie maanden uitstellen. Dat lukte niet. Onder meer voorstander VVD zag zich daardoor genoodzaakt om toch tegen de voorgestelde wetswijziging te stemmen, zeiden de liberalen voorafgaand aan de stemming.

Van Meenen is teleurgesteld dat het voorstel nu in de prullenmand ligt. “Ik heb aangegeven de bezwaren te erkennen en de wet aan te willen passen, maar die kans heb ik niet gekregen. De wet is nooit bedoeld om coronavaccinaties verplicht te stellen. De wet is bedoeld om kinderen te beschermen en ouders zekerheid te bieden.”

Lees ook:
Coronavaccinatie beschermt niet alleen zwangeren maar zorgt ook voor minder doodgeboren kinderen

Zwangere vrouwen die het coronavaccin hebben gekregen, hebben 15 procent minder kans op een doodgeboren kindje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden