Coronacrisis

'Cultuursector loopt tot 2,6 miljard euro aan inkomsten mis'

Het theater Mainstage in Den Bosch, zo ingedeeld dat er 1000 bezoekers kunnen plaatsnemen, terwijl de 1,5 meter maatregel in acht genomen wordt.  Beeld ANP Kippa
Het theater Mainstage in Den Bosch, zo ingedeeld dat er 1000 bezoekers kunnen plaatsnemen, terwijl de 1,5 meter maatregel in acht genomen wordt.Beeld ANP Kippa

De culturele en creatieve sector loopt dit jaar tot 2,6 miljard euro aan publieks- en zakelijke inkomsten mis door de coronacrisis. Dat stelt de taskforce culturele en creatieve sector, die woensdag een brief aan de Tweede Kamer stuurt.

Redactie

De taskforce rekent voor dat 2 miljard aan inkomstenderving voor de sector blijft staan voor 2020, rekening houdend met de 600 miljoen euro aan nood- en steunmaatregelen die door overheden beschikbaar is gesteld. "Het zomerreces staat voor de deur. Maar voor velen in de culturele en creatieve sector zal er de komende maanden geen ontspanning zijn. Het is erop of eronder", aldus de organisatie.

De organisatie heeft een vijf punten tellend herstelplan opgesteld. Volgens dat plan moet er onder meer extra, sectorspecifieke steun komen, een nationaal herstelfonds en een ruimhartig fiscaal beleid voor donaties, crowdfunding en legaten. Ook moet er hulp komen voor gemeenten en provincies "om de fijnmazige culturele infrastructuur in stand te houden", en een "reëel perspectief op verdere heropening", zo staat in het plan.

De brief van de taskforce is geschreven namens 111 samenwerkende branche- en beroepsverenigingen in de culturele en creatieve sector. De verenigingen vertegenwoordigen onder meer podiumkunsten, festivals, musea, bibliotheken en evenementen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden