SITE Artikel nieuws op wit typografie illustratie

Johannesbroodpitmeel

Crackers, dressings en andere voedingsmiddelen teruggeroepen vanwege teveel aan ethyleenoxide

SITE Artikel nieuws op wit typografie illustratieBeeld Anita Huisman

Meerdere voedingsmiddelen zijn deze week teruggeroepen wegens de te grote aanwezigheid van ethyleenoxide, een stof die in bepaalde hoeveelheden ongunstig kan uitpakken voor de gezondheid.

Het terugroepen is een logisch gevolg van een beslissing die de Europese Unie medio deze maand nam. Alle levensmiddelen waarin het ethyleenoxidegehalte hoger is dan een bepaalde norm, moeten uit de handel worden genomen en ook bij de consument worden teruggehaald.

De stof komt voor in het bindmiddel johannesbroodpitmeel. Consumptie levert geen acuut gezondheidsrisico op, aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) , maar "bij consumptie op regelmatige basis in grotere hoeveelheden en gedurende langere tijd is een gezondheidsrisico niet uit te sluiten". Omdat langdurige consumptie dus ongewenst is, geldt er binnen de EU nu een strenge wettelijke limiet.

Als levensmiddelen verontreinigd zijn met een bepaald ethyleenoxidegehalte dan moeten de producenten dit melden bij de NVWA. Ook moeten zij hun leveranciers en afnemers informeren en de producten terugroepen uit winkels en bij klanten.

Producent Udea en Crich riep donderdag de Crich crackers met sesam en rozemarijn terug uit de winkels. De crackers bevatten sesam waarvan het gehalte ethyleenoxide onbekend is. Klanten wordt gevraagd het product niet te eten en kunnen het terugbrengen naar de winkel.

Ook HEKS'NKAAS in een emmer van 200 gram werd donderdag teruggeroepen wegens een teveel van de stof. Woensdag werd ook al Remia Salata Zero yoghurtdressing teruggeroepen omdat er een te hoog gehalte van de stof in is aangetroffen. PLUS-supermarkten haalde die dag eveneens PLUS Naturel Dressing terug wegens een teveel aan ethyleenoxide.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden