Coronavirus duikt op bij nertsen; Noord-Brabant bezorgd over vee

Gemeentemedewerkers plaatsen borden nabij een door het coronavirus getroffen nertsenfokkerij in Milheeze.  Beeld ANP
Gemeentemedewerkers plaatsen borden nabij een door het coronavirus getroffen nertsenfokkerij in Milheeze.Beeld ANP

Bij twee nertsenfokkerijen in Brabant zijn besmette nertsen gevonden. Heeft de aanwezigheid van veel vee invloed op de ziekte?

Marten van de Wier

Het coronavirus is aangetroffen bij nertsenhouderijen in Milheeze en Beek en Donk. Zeker vier van de ruim 20.000 nertsen bij beide bedrijven zijn besmet. De dieren hebben het ­virus vermoedelijk gekregen van ­medewerkers van de fokkerijen met symptomen van Covid-19.

Het gebied rond de fokkerijen is in een straal van 400 meter afgezet voor wandelaars en fietsers. Het ministerie van landbouw heeft monsters genomen in de omgeving, om te bekijken of het virus zich rond de bedrijven heeft verspreid. Ook worden de dieren onderzocht, om meer te weten te komen over de overdacht van mens op dier en van dieren onder elkaar.

Verplicht melden

De nertsen worden niet geruimd. Volgens het ministerie is ‘de impact van deze besmetting bij nertsen op de gezondheid bij mensen verwaarloosbaar’. Dat fretachtigen gevoelig zijn voor Covid-19, was al bekend. Ook zijn er gevallen bekend van honden en katten die het virus hebben opgelopen.

Sinds gisteren zijn nertsenhouders verplicht om het te melden als hun dieren ademhalingsproblemen hebben of als er veel dieren overlijden.

De besmetting van de nerstenfokkerijen doet denken aan de Q-koorts, de ziekte die vanaf 2007 huishield in het gebied dat nu ook zo zwaar getroffen wordt door het coronavirus: Oost-Brabant. De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, verspreidde zich via geitenhouderijen. “Het is opvallend hoeveel gelijkenis de kaartjes met aantallen besmettingen toen en nu vertonen”, zegt Jos van de Sande, arts maatschappij en gezondheid, en destijds hoofd infectieziektebestrijding van de GGD Hart voor Brabant.

Waarschijnlijk geen infectiehaard

Speelt de grote veedichtheid in Brabant ook nu een rol bij de verspreiding van het nieuwe coronavirus? “Veel dieren dicht op elkaar, in de buurt van mensen, dat betekent nu eenmaal een risico”, stelt Van de Sande. Maar waarschijnlijk niet op dezelfde manier als bij de Q-koorts. Anders dan toen zijn de veebedrijven waarschijnlijk geen infectiehaard. De twee nertsenfokkerijen lijken een uitzondering. Bij de overvloedig aanwezige varkensboerderijen is het ­virus niet vastgesteld. Het ministerie van landbouw stelt dat andere dieren in de veehouderij ‘niet gevoelig lijken’ voor het virus. Ook Van de Sande denkt niet dat het virus zich in Brabant via varkens verspreidt.

Dat wil niet zeggen dat het virus niet van dier op mens overspringt. ­Anders dan het ministerie denkt Van de Sande dat wie in de buurt van de nertsenfokkerijen is geweest, wel ­risico heeft gelopen.

Verband tussen fijnstof en coronasterfte

Vee speelt mogelijk nog een andere rol, via luchtvervuiling door de uitstoot van fijnstof. In 2016 bleek al dat inwoners van Oost-Brabant vaker last hebben van longklachten. En recent vonden Amerikaanse wetenschappers een verband tussen fijnstof en de sterfte aan corona in sommige regio’s. “Misschien is de kans groter dat mensen ernstiger ziek worden door het ­virus als hun longen al zijn aangetast door fijnstof”, zegt Van de Sande. Het virus dook ook op in minder veedichte gebieden, zoals Midden-en West- Brabant, maar maakt daar minder ­dodelijke slachtoffers.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat mogelijk deelnemen aan een internationale studie naar deze relatie, zo meldde tv-programma ‘Zembla’ eerder. De roep naar zo’n onderzoek wordt ook onder Brabantse politici steeds luider.

Lees ook:

Redacteur John Graat gaat terug naar zijn geboortedorp, midden in coronabrandhaard Brabant

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden