De versoepelingen van de coronamaatregelen hebben niet voor iedereen dezelfde betekenis.

InterviewsCoronaversoepeling

Coronaversoepeling: eindelijk vrij, maar wel onder voorbehoud

De versoepelingen van de coronamaatregelen hebben niet voor iedereen dezelfde betekenis.Beeld Nanne Meulendijks

Nederland komt eindelijk van het slot. Maar waar de een feestviert, blijft de ander schuw. Hoe vrij zijn we nu eigenlijk? Reacties uit zes hoeken van de samenleving.

Jasmijn Missler en Rick van de Lustgraaf

Jolijn Tigchelaar (31), bruiloftplanner

Coronavrijheid is voor bruiloftplanner Jolijn Tigchelaar een pril begrip. Vanaf volgende week geldt er voor bijeenkomsten geen maximumaantal bezoekers meer, zo maakte het kabinet woensdag bekend. “Dat is goed nieuws,” zegt Tigchelaar, “maar de anderhalve meter blijft.” Veel evenementenlocaties kunnen meer dan dertig mensen, wat nu het maximum is, daarom niet aan. “Het is ook zo’n kil gezicht met de stoelen uit elkaar. Iedereen moet aan zijn eigen tafel blijven zitten, en er is geen avondfeest.” Van de twintig bruiloften die zij normaal in een jaar organiseert, staan er maar tien in de agenda. De helft daarvan twijfelt of het feest wel doorgaat. “Ze willen geen dertigduizend euro betalen voor een dag waarop zij niet hun geliefden mogen knuffelen.” Stellen die wel trouwen, doen dat vanwege een babywens of omdat zij anders niet kunnen samenwonen omwille van hun geloof. Anderen kiezen bewust voor een intiemer gezelschap. “Een grappig lied voor het bruidspaar zingen mag trouwens ook niet, maar sommige stellen vinden dat nu juist een opluchting.”

Erik van Lavieren (47), fanatiek Ajax-supporter

Elk weekend is het raak: Erik van Lavieren rijdt een uur van en naar de Johan Cruijff Arena, vergezeld door zijn 15-jarige zoon en twee bevriende supporters. De laatste keer is nu maanden geleden. “Normaal leef ik de hele week uit naar de wedstrijd. Het is een gezellig uitje, een uitlaatklep.” Vanaf juli is er weer publiek welkom in voetbalstadions, maar wel op afstand. Ajax, waar Van Lavieren voor juicht, speelt vanaf september weer. Hij kan niet wachten, maar heeft ook zorgen. “Van de vijftigduizend man die in de Arena past, mag maar een derde naar binnen. Bij een klassieker als Ajax-Feyenoord wordt dat lastig selecteren aan de poort.” Juichen en zingen is voorlopig ook uit den boze. Onhoudbaar, vindt de Ajax-supporter. “Ik mag ook niet schelden, maar als je met een hamer op mijn duim slaat vloek ik wat af. Dus als er een doelpunt valt, denk ik niet dat men zich kan inhouden.”

Nanne Meulendijks Beeld Nanne Meulendijks
Nanne MeulendijksBeeld Nanne Meulendijks

Etienne Deijnen (57), hersteld longkankerpatiënt

Voor Etienne Deijnen is er sinds het begin van de coronacrisis weinig veranderd. Hij blijft zo veel mogelijk thuis en heeft in maanden geen winkel of terras gezien. Zijn boodschappen laat hij thuis bezorgen, en ook de gebruikelijke tripjes naar vrienden in het buitenland laat hij dit jaar schieten. Deijnen is sinds een halfjaar longkankervrij, maar nog amper van de schrik bekomen. “Het is en blijft zenuwslopend, elke controle weer.”

Hij is net terug van een controle die eigenlijk in maart gepland stond, maar door corona werd uitgesteld. Het resultaat hoort hij nog. “Gelukkig heb ik genoeg afleiding: ik wandel, klus aan het huis en doe allerlei vrijwilligerswerk.” Hij woont op zichzelf. Alleen zijn broers bezoeken hem soms op afstand in de tuin. Dat mensen vrijelijker met de coronaregels omgaan, begrijpt hij wel. “Net als ik zat iedereen maanden binnen.” Tegelijkertijd is het de reden dat hij zich nog niet aan een terrasje waagt. “Ik doe nu alles om niet ziek te worden: ik eet gezond en sport drie keer per week. Ik wil de dood niet weer in de ogen kijken, net nu ik eraan ben ontsnapt.”

Erwin Meering (27), masterstudent onderneming en recht

Als hij ook weer naar zijn geliefde festivals mag, voelt het leven bijna als vanouds. Natuurlijk is er die onvermijdelijke afstand, maar daar zijn we onderhand wel aan gewend, constateert Meeren. Hij is allang blij om weer de hort op te gaan. “Uitgaan is natuurlijk geen primaire levensbehoefte, maar ik miste het wel in deze drukke studietijd. Festivals zoals Soenda of Tomorrowland pak ik altijd wel mee, of een optreden van Armin van Buuren. Als ze gedeeltelijk bezoekers toelaten, ga ik er zeker heen. Met een gezellig groepje vrienden maakt het voor de sfeer denk ik niet uit dat het verder rustig is.”

Toch voelt 1 juli niet als een verlossing, zegt Meeren. Daar is het nog te vroeg voor. “Ik ben voorzichtig optimistisch, misschien worden de maatregelen later wel weer aangescherpt. En ik ga ook echt nog niet naar plekken waar je hutjemutje op elkaar dreigt te staan. De tentfeesten in mijn oude dorp Geldermalsen laat ik voorlopig schieten, ik kijk liever eerst de kat uit de boom. De versoepelingen geven vertrouwen dat er meer kan, maar we moeten nog wel even alert blijven.”

Nanne Meulendijks Beeld Nanne Meulendijks
Nanne MeulendijksBeeld Nanne Meulendijks

Erik Derksen (54), horecaondernemer

Als het kwik de dertig graden Celsius aantikt, horen de terrassen vol te zijn. Maar daar is nog lang geen sprake van, zegt Erik Derksen. Ook nu zijn vier restaurants in Utrecht, alle genaamd Buurten, al weken coronaproof zijn, blijft de opkomst mager. “Misschien dat mensen er door de nieuwe versoepelingen wat meer op gaan vertrouwen dat het echt veilig is. En als we straks weer honderd gasten mogen ontvangen, komt hoop ik ook weer het spontane horecabezoek terug. Even snel een pilsje pakken uit het werk, dat zie je nauwelijks.”

Dan nog, ook als het weer drukker wordt, voelt 1 juli allesbehalve een bevrijding, zegt Derksen. “Dan is er nog altijd die 1,5 meter afstand, die regel lijkt wel verankerd in onze samenleving. We hoopten dat die maatregel zou komen te vervallen voor terrassen, maar helaas. Dat voelt oneerlijk, je mag wel met zijn vieren de auto in bijvoorbeeld. Gelukkig mocht ik mijn terrassen een beetje uitbreiden van de gemeente, maar veel collega’s kunnen dat niet. Wat als het herfst wordt, en we alleen nog binnen kunnen zitten? Nee, normaal is het nog lang niet.”

Nanne Meulendijks Beeld Nanne Meulendijks
Nanne MeulendijksBeeld Nanne Meulendijks

Willem Engel (43), voorman actiegroep Virus Waanzin

Het mag duidelijk zijn dat Willem Engel, voorman van actiegroep Virus Waanzin, ook na 1 juli nog lang niet tevreden is. Hij wil niet alleen dat het kabinet iedere maatregel zo snel mogelijk afschaft, maar ook dat er straks een grondige evaluatie plaatsvindt. Volgens Engel had het nooit zover mogen komen met al die inperkingen, die ‘nauwelijks op wetenschappelijk bewijs berusten’.

“Ik juich elke versoepeling toe, dat zien wij alleen maar als een bevestiging van ons gelijk. Al gaat het ons niet om wie er gelijk heeft, maar om de waarheid. Het RIVM is heilig verklaard, maar geeft helemaal geen openheid van zaken. Onlangs bleek nog uit onderzoek dat die 1,5 meter afstand helemaal niet bijdraagt aan de bestrijding van het virus. Die regel veroorzaakt wel veel ellende. Wij willen Nederland redden.” Gisteren wraakte Virus Waanzin, dat duizenden sympathisanten heeft, de rechter in de Haagse rechtbank tijdens een kort geding om zo snel mogelijk een einde te maken aan alle maatregelen. Volgens Engel was de rechter onder meer vooringenomen.

Lees ook:

Waarom aanhoudende beperkingen toch als een bevrijding voelen

Veel mensen zijn opgelucht over de versoepeling van de coronamaatregelen. Het menselijk brein wringt zich in allerlei bochten om vooral het positieve te zien.

Wat verandert er allemaal op 1 juli?

Sneller dan verwacht schiet Nederland uit de lockdown. Op tal van terreinen worden de regels verder versoepeld. Wat verandert er allemaal vanaf 1 juli?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden