Coronavirus in Nederland

Coronamaatregelen? Het moet maar, zeggen de zorg en het onderwijs

Minister Bruno Bruins (medische zorg), premier Mark Rutte en Jaap van Dissel (vlnr) van het RIVM tijdens een persconferentie waarop de nieuwe maatregelen rondom het coronavirus bekend worden gemaakt. Beeld ANP
Minister Bruno Bruins (medische zorg), premier Mark Rutte en Jaap van Dissel (vlnr) van het RIVM tijdens een persconferentie waarop de nieuwe maatregelen rondom het coronavirus bekend worden gemaakt.Beeld ANP

Belangenorganisaties in zorg en onderwijs tonen begrip voor de nieuwe coronamaatregelen. ‘We willen vooral helderheid.’

Johan van Heerde

Dat medewerkers in de zorg beschikbaar moeten zijn, juist nu het coronavirus zich in Nederland verspreidt, begrijpen verpleegkundigen wel. Het verzoek van het kabinet aan zorgpersoneel om even niet op vakantie of naar het buitenland te gaan is niet fijn, maar er zijn al personeelstekorten in de zorg. Dus moet het maar, zeggen belangenorganisaties FNV Zorg en Welzijn en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) in een reactie op de crisismaatregelen van het kabinet.

FNV-bestuurder Elise Merlijn: “De maatregelen beletten enorm de vrijheid van zorgpersoneel, dat is buitengewoon vervelend. Maar ik ben blij dat de minister uitsprak hoe belangrijk de mensen in de zorg zijn.” Conny van Velden, bestuurder bij de V&VN en zelf kinderverpleegkundige in het Tergooi ziekenhuis sluit zich bij die woorden aan. “Het is belangrijk dat zorgpersoneel al dat werk later kan compenseren, dat er vervanging komt als al deze mensen wel even op vakantie willen en kunnen.”

Dat artsen, verpleegkundigen en verzorgenden gevraagd wordt te blijven werken bij een verkoudheid stuit op weerzin, vooral bij FNV. Merlijn: “Dat is ronduit onverantwoord. Het RIVM zegt tegen heel Nederland: blijf bij klachten thuis. Maar zorgpersoneel, dat nota bene met patiënten werkt, moet aan het werk. Wat ons betreft kunnen er op het gebied van (patiënt)veiligheid geen concessies worden gedaan.” Van Velden reageert gematigder op het advies. “Er wordt een groot beroep gedaan op zorgpersoneel, dat snap ik wel. Zorg voor goede bescherming en overleg met je leidinggevende als je niet lekker bent.”

Beide bestuurders zijn blij met het besluit van het kabinet om scholen open te laten. Zowel FNV als V&VN hadden ’s morgens bij minister Bruins (volksgezondheid) aangekaart dat de sluiting van scholen tot teveel druk op zorgmedewerkers met kinderen leidt.

‘Wij hebben niet een op een gezegd: alle scholen moeten sluiten’

De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) bepleitte voor het crisisberaad nog dat alle Nederlandse scholen gesloten moeten worden. Voorzitter Petra van Haren noemde het volgens de NOS ‘ondenkbaar’ dat er nog scholen open zijn en prees Italië, waar alle scholen zijn gesloten.

Dat laatste wil Van Haren nu nuanceren. “Wij hebben niet een op een gezegd: alle scholen moeten sluiten. Wij wilden vooral een heldere uitspraak van het ministerie, want iedereen liep rond met vragen door de enorme tegenstrijdigheid die er was.”

Inmiddels is er een ‘heel goed overleg’ geweest met andere onderwijspartijen en OCW, zegt Van Haren. Ze is blij dat de politiek nu wél een heldere boodschap afgeeft: waar het kan moeten de scholen openblijven. Toch kan het lokaal wel degelijk zo zijn dat scholen moeten sluiten, zegt Van Haren, de eerste verantwoordelijkheid blijft dat je personeel en de kinderen veilig moeten zijn in de school.

Voor ouderen had het kabinet onaangenaam nieuws: iedereen wordt geadviseerd bezoek aan ouderen te beperken. Jammer, vindt ouderenbond ANBO. “Wij hadden liever gezien dat daar stond: geen bezoek als je je grieperig voelt”, zegt een woordvoerder. “Met dit advies, en het advies aan ouderen om het openbaar vervoer te mijden, kunnen ze in een isolement komen.”

Actiz, de werkgeverskoepel van verpleeghuizen, laat weten dat in Noord-Brabantse verpleeghuizen waar een bewoner besmet is, bezoek niet welkom is. Is er geen sprake van een besmetting, dan ‘geldt de afspraak dat één bezoeker per persoon per dag welkom is. Met het dringende verzoek niet door het verpleeghuis te dwalen.’ Buiten Brabant zijn bezoekers niet welkom als zij neusverkouden zijn, hoesten, keelpijn of koorts hebben.

Lees ook:

Nederland gaat op slot, dit verandert er de komende tijd voor u

Scholen blijven open, maar verder komt het kabinet met drastische adviezen om het maatschappelijke verkeer te beperken. De maatregelen op een rij. Wat vraagt het kabinet van het land?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden