Vuurwerkverbod

Coronacrisis zwengelt vuurwerkdebat weer aan: komt er een verbod om zorgpersoneel te ontlasten?

Vuurwerk na het nationaal aftelmoment tijdens de jaarwisseling, in Den Haag.  Beeld ANP
Vuurwerk na het nationaal aftelmoment tijdens de jaarwisseling, in Den Haag.Beeld ANP

Een oude discussie ligt door de coronacrisis terug op tafel in de politiek: moet er een verbod komen op vuurwerk, om het zorgpersoneel zoveel mogelijk te ontlasten tijdens de jaarwisseling?

Weert Schenk en Bart Zuidervaart

GroenLinks en de Partij voor de Dieren pleiten al langer voor een verbod en zien door de coronacrisis nieuwe kansen. Partijleiders Jesse Klaver en Esther Ouwehand vinden het onverantwoord om deze jaarwisseling de zorg te belasten met vuurwerkslachtoffers, terwijl hulpverleners hun handen vol hebben aan coronaslachtoffers.

De twee partijen krijgen steun van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA). Door het al heersende tekort aan ziekenhuispersoneel is het gebruikelijke opschalen van de noodhulp op oudejaarsavond extra moeilijk, zegt voorzitter Annemarie van der Velden. “Je zou willen dat het kabinet zich inleeft in de huidige situatie in de ziekenhuizen. Het personeel heeft het al zo zwaar.”

Ook Tjeerd de Faber van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap hoopt op een verbod vanwege de extra druk die de jaarlijks honderden vuurwerkslachtoffers op de zorg leggen. Juist in de coronacrisis zou dat moeten worden meegewogen, zegt De Faber, die al jaren pleit voor een algemeen vuurwerkverbod. Maar hij verwacht niet dat het kabinet ingrijpt. NVSHA-voorzitter Van der Velden rekent er evenmin op. Volgens hen legt de zorg het af tegenover andere belangen, zoals die van de vuurwerkbranche.

'Dit jaar groter alcoholgebruik’

Het kabinet heeft dit jaar al wel vuurpijlen en knalvuurwerk verboden. Siervuurwerk is toegestaan, maar ook bij het afsteken daarvan ontstaan ongelukken, zegt De Faber. Bij slachtoffers met oogletsel is siervuurwerk in meer dan de helft van de gevallen de oorzaak.

Tijdens de laatste jaarwisseling meldden zich 385 mensen bij de spoedeisende hulp en 900 bij de huisartsenpost. Het jaar daarvoor gingen 397 vuurwerkslachtoffers naar het ziekenhuis en 800 naar de huisarts. De verwondingen betroffen vooral brandwonden en oogletsel en kwetsuren aan de handen. Mensen werden blind of kregen verminderd zicht. Bij tien handen moesten drie of meer vingers worden geamputeerd.

Van der Velden wijst erop dat de spoedeisende hulp ondanks een vuurwerkverbod bij de jaarwisseling toch al genoeg werk op zich af ziet komen. De NVSHA-voorzitter vermoedt dat het alcoholgebruik dit jaar groter dan voorheen zal zijn, omdat met name jongeren toch iets willen vieren.

'Verbieden vuurwerk is Randstad-denken’

Het was de bedoeling dat de Tweede Kamer deze donderdag over de jaarwisseling zou spreken, maar het debat werd op het laatste moment geannuleerd. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (milieu) was nog in afwachting van een coronatest en kon daardoor niet naar de Kamer komen. De uitslag bleek overigens negatief.

Of het voorstel van GroenLinks en de Partij voor de Dieren op breed draagvlak kan rekenen, is nog onduidelijk. CDA’er Chris van Dam zegt dat hij de kwestie eerst wil bespreken in de fractie. “Ik sta er echt open in.” VVD laat bij monde van Kamerlid Erik Ziengs weten het plan ‘een zot idee’ te vinden. “Er is al van alles verboden. Als het aan die partijen ligt mag straks een potje met sterretjes en wat vuurwerk op een slagroomtaart ook niet meer. Wat zijn dat voor fratsen? Het is nogal Randstad-denken.”

Het ligt voor de hand dat het kabinet binnenkort met mededelingen komt over wat er in het licht van de coronacrisis mogelijk is in de decembermaand.

Lees ook:

De Tweede Kamer wil een vuurwerkverbod. Maar komt dat er ook?

Het kan soms snel gaan: jarenlang weifelden partijen over het antwoord op de vraag wat te doen met vuurwerk, en ineens is een Kamermeerderheid voor een verbod. Betekent dit dat er bij het inluiden van 2021 helemaal geen vuurwerk meer mag worden afgestoken door consumenten? Die kans is heel klein.

Verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen gaat al dit jaar in

Het kabinet wil gevaarlijk siervuurwerk en knalvuurwerk verbieden. De discussie over het verbod kwam na afgelopen jaarwisseling in een stroomversnelling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden