Coronavirus

Coronacijfers van maandag zijn reden voor ‘voorzichtig optimisme’

In de sporthal Rotterdam is een Corona drive-in test locatie van de GGD ingericht.Beeld BSR Agency

Het aantal patiënten met Covid-19 op de ic’s nam maandag slechts licht toe. Het blijft de vraag wanneer de piek is bereikt.

De meest recente cijfers van maandagmiddag over de verspreiding van het coronavirus in Nederland zorgen voor voorzichtig optimisme. Dat zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg toen bekend werd dat het aantal patiënten met ­Covid-19 op de ic’s slechts licht is toegenomen. “De stijging van het aantal ­­ic-opnames heeft de neiging om naar beneden te gaan. Het lijkt er op dat de curve echt afvlakt”, zei Kuipers.

Volgens de laatste cijfers lagen er maandag 24 extra mensen op de ic, van wie 13 in Duitse ziekenhuizen. Zondag was dat aantal 25 en zaterdag 36. Dat zijn ontegenzeggelijk lagere cijfers dan een week geleden, toen het aantal patiënten op de ic dagelijks met zo’n 100 toenam. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse ic’s, sprak over een ‘heel goed bericht’. “Als de cijfers zo doorzetten, ben ik heel optimistisch. Maar waar ik bang voor ben, is dat er ook weer een dag 80 nieuwe patiënten zijn terwijl de marge op de ic’s iedere dag afneemt.”

Maandag lagen er 1407 coronapatiënten op Nederlandse ic’s. Er zijn ongeveer 1900 ic-bedden voor mensen met corona, ruim 500 bedden blijven vrij voor niet-corona patiënten. Gommers: “De lijn stijgt nog, we zitten nog niet op de piek. Vandaag is het aantal positief maar als we met deze cijfers doorrekenen tot het einde van de maand zitten we op die 1900. De vraag blijft wanneer de piek is bereikt, en hoeveel bedden er dan nodig zijn.”

Dus kan er van enige versoepeling van de maatregelen in Nederland geen sprake zijn, benadrukken Kuipers en Gommers. Landelijke afspraken zoals zoveel mogelijk thuisblijven en afstand houden lijken wel effect te hebben. Voor het tweede etmaal op rij lag het aantal ziekenhuisopnamen (zondag 253 en gisteren 260) veel lager dan de afgelopen twee weken toen dat aantal soms boven de 500 lag. Voor het aantal mensen dat overlijdt aan de gevolgen van Covid-19 geldt hetzelfde. Gisteren meldde het RIVM 101 nieuwe sterfgevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden