Onderzoek

‘Corona maakt nauwelijks etnisch onderscheid’

Beeld Getty, iStock

Amsterdammers van alle etniciteiten hebben ongeveer even vaak Covid-19-antistoffen in hun bloed, blijkt uit vrijdag vrijgegeven onderzoek. 

Amsterdammers met een Turkse, Marokkaanse of Surinaamse afkomst hebben vrijwel net zo vaak Covid-19-antistoffen in het bloed als Amsterdammers van Nederlandse komaf. Alleen bij de – kleinere – onderzochte groep Ghanezen ligt dit percentage hoger. Dat zegt Karien Stronks, hoogleraar publieke gezondheid van Amsterdam UMC. Zij is een van de hoogleraren die leiding gaf aan het onderzoek naar Covid-19 en etniciteit van Amsterdam UMC, de GGD Amsterdam en expertisecentrum Pharos.

Internationaal onderzoek laat wel grote verschillen zien in de verspreiding en de ernst van de ziekte tussen bevolkingsgroepen. Stronks en haar collega’s gebruikten voor hun onderzoek gegevens van 2500 deelnemers aan een lopend onderzoek naar etnische verschillen en gezondheid, het zogeheten Helius-onderzoek. Daaraan doen Amsterdammers mee van Surinaamse, Turkse, Marokkaanse, Ghanese en Nederlandse afkomst. Niet alle bevolkingsgroepen zijn onderzocht, Amsterdam kent wel zo’n 180 verschillende bevolkingsgroepen.

Bij mensen met een Turkse, Marokkaanse of Surinaamse afkomst heeft 5 tot 7 procent antistoffen in het bloed. Dit is vergelijkbaar met mensen van Nederlandse afkomst. Waardoor zij vaker in het ziekenhuis terechtkomen, zoals bleek uit eerder onderzoek, is onduidelijk. Mogelijk verloopt de ziekte bij deze groepen ernstiger, schrijven de wetenschappers. Ze zijn bezig dat nader te onderzoeken.

Bij de Ghanese bevolkingsgroep heeft zo’n 25 procent antistoffen tegen corona. Mogelijk speelt een rol dat mensen van Ghanese afkomst vaker een baan in de schoonmaak of de zorg hebben, waarbij thuiswerken geen optie is; onbekendheid met de regels of naleving lijkt niet het probleem. Degenen met antistoffen in het bloed vertelden vaak dat ze geen klachten hadden gehad. Onderzoek over de eerste golf liet een groter aantal ziekenhuisopnames van mensen met Ghanese afkomst zien. De GGD Amsterdam probeert in overleg met de Ghanese gemeenschap verdere verspreiding van het virus in te dammen. 

Lees ook: 

Discrimineert het coronavirus? Het heeft er alle schijn van

We weten nog heel veel niet over gezondheidsverschillen tussen mensen met een niet-westerse achtergrond in Nederland. Dat maakt de bestrijding van Covid-19 binnen deze groepen minderheden lastiger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden