Endemische fase
Corona is geen pandemie meer. Zie het als een gangbare luchtweginfectie, vindt het OMT
Bijna drie jaar nadat de overheid de eerste coronamaatregelen nam, kunnen de nog resterende maatregelen overboord, vindt het OMT. Ga ermee om zoals met een gangbare luchtweginfectie.
Dat is, kort samengevat, de boodschap van het nieuwste advies dat het Outbreak Management Team aan minister Kuipers van VWS heeft geschreven. Covid19 is geen pandemie meer, meent het OMT, maar bevindt zich in een ‘endemische fase’: het virus heeft zijn plek veroverd in het dagelijks leven en we moeten ermee leren leven. Tot grote maatschappelijke problemen, bijvoorbeeld in de ziekenhuizen, leidt het in ieder geval niet meer.
De geldende corona-adviezen kunnen dus zoveel mogelijk vervangen worden door regels die gelden voor luchtweginfecties, schrijft het OMT. “Ook bij deze gelden hoest- en handhygiëne, en thuisblijven als men zich niet fit voelt”.
Grootschalig testen hoeft niet meer
Het OMT adviseert verder de teststraten te ontmantelen, want grootschalig testen is niet meer nodig en zorgmedewerkers hoeven ook geen neusmondmasker meer te dragen als ze binnen anderhalf meter van een patiënt komen. Wel waarschuwt het OMT dat er altijd een groep kwetsbaren zal zijn. In het contact met hen is zo’n neusmondmarker nog wel te overwegen.
Ook de test- en isolatieadviezen voor ‘het algemeen publiek’ kunnen in de vuilnisbak, vindt het OMT. In Scandinavië is dat al langer het geval, zonder dat dat tot problemen leidt. Dat zal ook in Nederland zo zijn, is de verwachting, dankzij de dominante, maar milde omikronvariant van Covid-19, de bescherming geboden door het vaccinatieprogramma en opgebouwde resistentie onder de bevolking.
Wel schrijft het OMT dat ‘helaas niet met zekerheid’ is te voorspellen hoe het virus zal evolueren. “Zo is niet uit te sluiten dat varianten met afwijkende kenmerken, bijvoorbeeld met een hoger ziekmakend vermogen, ontstaan.” Maar gezien de grootschalige verspreiding van de huidige omikron-(sub)varianten, is het risico daarop aanvaardbaar.
Nog maar nauwelijks angst voor besmetting
Uit onderzoek blijkt verder dat de angst voor een besmetting onder de bevolking sterk is afgenomen. Nog maar één op de tien is daar bang voor. Ouderen maakten zich daar lange tijd meer zorgen over dan jongeren, maar dat verschil is inmiddels ook verdwenen.
De afgenomen vrees verklaart ook de dalende bereidheid om de nog bestaande coronamaatregelen na te leven. Nog maar 53 procent van de mensen doet een thuistest bij klachten. Eenzelfde percentage blijft thuis in isolatie bij een positieve test.
Lees ook:
WHO-onderzoek naar de oorsprong van coronavirus gestaakt
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus gestaakt. Onderzoekers vertellen aan het wetenschappelijke tijdschrift Nature hoe het onderzoek vastliep na wederzijdse beschuldigingen van de Chinese en Amerikaanse overheid.