Booking

Corona hakt erin bij Booking.com: kwart personeel moet weg

Booking in betere tijden. In 2019 zocht het personeelsleden voor zijn nieuwe vestiging in de Franse stad Tourcoing. Foto: REUTERS/Pascal Rossignol/File Photo Beeld REUTERS
Booking in betere tijden. In 2019 zocht het personeelsleden voor zijn nieuwe vestiging in de Franse stad Tourcoing. Foto: REUTERS/Pascal Rossignol/File PhotoBeeld REUTERS

Ondanks miljoenen aan overheidssteun ontslaat Booking.com een kwart van het personeel. Ook EasyJet krijgt te maken met megaverliezen. Bij DSM en koffiebrander JDE Peet’s valt het corona-effect juist mee.

Koos Schwartz

Booking Holdings, het moederbedrijf van reissite Booking.com, gaat mogelijk 4400 mensen, rond een kwart van zijn personeelsbestand, ontslaan. Het bedrijf, dat tot voor kort razendsnel groeide en zeer winstgevend was, heeft zwaar te lijden onder de coronacrisis.

Bestuursvoorzitter Glen Fogel maakte de ontslagronde dinsdag in een videoboodschap aan zijn personeel bekend, maar zei erbij dat nog niet duidelijk is waar de klappen vallen. Dat wordt later bekend. Van de 17.000 personeelsleden werken er 5500 in Amsterdam. Booking.com is van oorsprong een Nederlands bedrijf, de Amsterdamse vestigingen gelden als het epicentrum ervan. Bij die vestigingen werken veel expats. Een nieuw, kapitaal hoofdkantoor is in aanbouw.

Booking.com werd al in het begin van de coronacrisis midscheeps geraakt. In de eerste drie maanden lag de omzet bijna 20 procent lager dan die in januari-maart 2019 en leed het bedrijf, vooral door grote afschrijvingen op goodwill van eerder aangekochte bedrijven, een verlies van 669 miljoen dollar (tegen een winst van 765 miljoen in de eerste drie maanden van 2019). In april sloeg de crisis nog harder toe: volgens Fogel lag het aantal via Booking geregelde overnachtingen 85 procent lager dan in april 2019.

Nu veel landen hun maatregelen om het virus in te dammen hebben versoepeld, heeft Booking het drukker gekregen. Maar Fogel verwacht dat de reisbranche nog jaren last zal hebben van (de naweeën van) het coronavirus. Het bedrijf maakt donderdag zijn resultaten over de maanden april, mei en juni bekend. Eerder al meldden branchegenoten Airbnb en Tripadvisor dat ze van een kwart van hun personeel af willen.

Booking kreeg flinke kritiek te verduren toen bekend werd dat ze, ondanks hun grote winsten, aanspraak maakten op financiële steun vanuit de Nederlandse overheid. Beeld Photo News
Booking kreeg flinke kritiek te verduren toen bekend werd dat ze, ondanks hun grote winsten, aanspraak maakten op financiële steun vanuit de Nederlandse overheid.Beeld Photo News

Booking kreeg 65 miljoen van het UWV

Booking deed een beroep op de NOW-regeling, waarbij de overheid een (groot) deel van de loonkosten overneemt van bedrijven die door de coronacrisis kampen met flinke omzetverliezen. Dat kwam het bedrijf op kritiek te staan. Niet alleen omdat Booking Holdings zeer winstgevend was – de nettowinst in 2019: 4,9 miljard dollar - maar ook omdat er in 2019 voor vele miljarden dollars aan eigen aandelen was ingekocht en het bedrijf ook nog profiteerde van nogal coulante Nederlandse belastingregels. Bookings aanvragen op de NOW-regeling werden, vanwege het grote omzetverlies, gehonoreerd, de firma kreeg van het UWV bijna 65 miljoen euro uitbetaald. Het bedrijf heeft geen beroep gedaan op de tweede NOW-regeling. Wel bedankte Fogel de staat voor de genoten steun. Zonder die steun waren er al eerder ontslagen gevallen, meldde Booking.

Tot de bedrijven die vrijwel al hun omzet verloren in de coronamaanden hoort ook EasyJet. De luchtvaartmaatschappij voerde in maart, april en mei 709 vluchten uit tegenover ruim 165.000 een jaar eerder. EasyJet vervoerde in die periode 117.000 reizigers (was: 26,3 miljoen) en leed een verlies van 360 miljoen euro. EasyJet vliegt weer sinds half juni en verwacht het lopende kwartaal op ongeveer 40 procent van zijn capaciteit te draaien. De prijsvechter wil af van dertig procent van zijn personeelsleden.

Consumenten kochten wel duurdere koffie

Bij andere bedrijven die dinsdag resultaten presenteerden, sloeg corona minder hard toe. Koffiebrander JDE Peet’s, moederbedrijf van Douwe Egberts en sinds kort genoteerd op de Amsterdamse beurs, zakten de verkopen aan de horeca, bedrijven en instellingen met bijna 30 procent in. Daartegenover stond dat consumenten meer koffie kochten en voor duurdere koffies kozen dan voorheen, Daardoor bleef het omzetverlies in de eerste helft van dit jaar beperkt tot 2,9 procent. Op 3,2 miljard euro omzet werd, exclusief bijzondere posten, 393 miljoen verdiend: 12 procent meer dan vorig jaar.

DSM verkocht minder kunststoffen dan vorig jaar maar het Limburgse concern boerde juist goed met zijn ingrediënten voor voedingsmiddelen, vooral verpakte voedingsmiddelen. Een klein deel van die extra omzet dankte het aan het coronavirus, meldde het beursgenoteerde bedrijf. DSM’s halfjaaromzet was 4,5 miljard, een procent lager dan in de eerste helft van 2019. De nettowinst viel met 28 procent terug naar 270 miljoen.

Lees ook:

Booking.com ligt zwaar onder vuur. Waarom?

Booking.com profiteert al jaren van coulante Nederlandse belastingregels, en zorgt nu voor ophef door zijn hand op te houden bij de overheid voor financiële steun vanwege de coronacrisis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden