Racisme

Controle Alt Delete start petitie tegen etnisch profileren

Vertegenwoordigers van Controle Alt Delete en burgers spanden een rechtszaak over etnisch profileren bij de marechaussee aan.  Beeld ANP
Vertegenwoordigers van Controle Alt Delete en burgers spanden een rechtszaak over etnisch profileren bij de marechaussee aan.Beeld ANP

Antiracismestichting Controle Alt Delete komt in het geweer tegen een uitspraak van de rechter over etnisch profileren aan de grens. Met een petitie willen ze aan de kaak stellen dat het Nederlanderschap wordt gekoppeld aan een witte huidskleur.

Robin Goudsmit

“Mijn kleur zegt niets over mijn Nederlanderschap.” Onder die slogan voert Controle Alt Delete actie tegen wat de antiracismestichting ziet als etnisch profileren aan de grens. Aanleiding is de rechtszaak die de stichting met Amnesty International en enkele burgers aanspande over het onderwerp.

Vorige week oordeelde de rechter in die zaak dat de marechaussee mag kijken naar etniciteit als aanwijzing voor iemands nationaliteit. Die moet de marechaussee kunnen controleren om te bepalen of iemand rechtmatig in Nederland verblijft. “Etnische uiterlijke kenmerken hoeven niet, maar kunnen wel een objectieve aanwijzing zijn voor iemands herkomst of nationaliteit”, stelde de rechtbank. Etniciteit werd door de rechter gedefinieerd als “onveranderlijke uiterlijke kenmerken, in het bijzonder huidskleur of ras”.

“In het superdiverse Nederland anno 2021 is huidskleur juist géén aanwijzing voor iemands nationaliteit”, stelt Controle Alt Delete op haar website. Want naast mensen met een vluchtelingenachtergrond en mensen uit de voormalige koloniën, kent Nederland ook inwoners uit het Middellandse Zeegebied die hier soms al vier generaties wonen. De petitie is inmiddels zo’n 14055 keer ondertekend. Controle Alt Delete hoopt op 25000 handtekeningen.

De stichting zegt samen met de andere stichtingen en burgers in hoger beroep te gaan bij de rechtbank. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet bekend. De petitie is bedoeld als ‘support’.

Correctie 1 oktober: De doelstelling van de stichting is 25000 handtekeningen, niet 2500. Ook het aantal handtekeningen is geactualiseerd.

Lees ook:

Rechtbank: etniciteit meewegen bij grenscontrole mag

Etnisch profileren aan de grens moet stoppen, vinden maatschappelijke organisaties. Zij spanden dit jaar samen met burgers een rechtszaak aan tegen de marechaussee. Maar de rechter gaf hun geen gelijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden