NieuwsDatingsites

Consumenten krijgen geld terug voor erotische chats met nepprofielen

null Beeld Fadi Nadrous
Beeld Fadi Nadrous

Na onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt moet het bedrijf achter datingwebsites met nepprofielen duizenden gedupeerden hun geld teruggeven.

Petra Vissers

Mensen die zonder het te weten erotisch aan het chatten waren met een ‘operator’ in plaats van de persoon die ze op een datingwebsite uitgekozen dachten te hebben, krijgen hun geld terug. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft dat afgesproken met het bedrijf achter verschillende datingwebsites, The Right Link B.V. Daar is zo’n 9 miljoen euro voor gereserveerd, bedoeld voor 37.000 mensen die voor de gek zijn gehouden.

Op de zeventien onderzochte websites van The Right Link B.V., met namen als sexdating.nl en flirten.nl, betalen mensen om in contact te komen met de persoon achter een profiel. Maar de websites werken met nepprofielen en de persoon met wie mensen chatten, wordt betaald om die gesprekjes te voeren. Omdat gebruikers voor elk bericht moeten betalen, ­waren zij veel geld kwijt aan gesprekken met mensen die niet bestaan en die ze nooit zouden ontmoeten.

De onderzochte websites zijn niet de enige met dit verdienmodel. “We weten dat er van dit soort veel meer zijn”, zegt een woordvoerder van de ACM. “Maar dit is niet iets waar mensen graag melding van doen.”

Ook John Meuffels van het Keurmerk Veilig Daten weet van meer­ ­datingsites waarop mensen lijken te chatten met iemand die echt geïnteresseerd is, maar die in feite betaald wordt door het bedrijf achter de website. “Dat de ACM nu dit bedrijf aanpakt, is een positieve ontwikkeling, maar dit soort verdienmodellen zijn nooit helemaal te stoppen.”

The Right Link B.V. geeft gedupeerden niet alleen hun geld terug, het belooft ook bezoekers voortaan duidelijker te informeren over het verdienmodel. In de algemene voorwaarden staat vaak al dat bezoekers te maken kunnen krijgen met mensen die betaald worden voor een gesprek, maar het bedrijf belooft klanten daar voortaan duidelijker op te wijzen. Dat kan bijvoorbeeld door het ook in chatvensters te zetten.

Wie echt op zoek is naar een serieuze relatie, moet er volgens Meuffels op letten dat websites niet vragen om te betalen per gesprekje of per zin. De bij het keurmerk aangesloten websites hanteren allemaal een lidmaatschapsmodel, waarbij mensen per maand betalen en ongelimiteerd ­gesprekken kunnen voeren.

Om sommige websites van The Right Link B.V. is op dit moment te zien dat klanten compensatie kunnen krijgen, op andere websites (nog) niet. Beeld screenshot flirten.nl
Om sommige websites van The Right Link B.V. is op dit moment te zien dat klanten compensatie kunnen krijgen, op andere websites (nog) niet.Beeld screenshot flirten.nl

Eenzame mensen

Volgens Meuffels kan iedereen voor de gek gehouden worden, al valt het hem wel op dat het vaak gaat om mensen die wat eenzaam zijn en al een lange periode geen relatie hebben. “Van hen wordt misbruik gemaakt.”

De ACM had het bedrijf ook een boete kunnen opleggen maar heeft dat niet gedaan. Volgens de toezichthouder omdat Right Link B.V. een toezegging heeft gedaan die voor consumenten het beste resultaat oplevert. De ACM zal wel in de gaten blijven houden of het bedrijf duidelijk aan klanten vertelt dat zij chatten met ­iemand die betaald krijgt voor de erotische gesprekjes. Als het bedrijf zich niet aan de afspraken houdt, kan het alsnog een boete krijgen.

Het onderzoek van de ACM kwam er na een oproep aan consumenten om websites met nepprofielen te melden. En die oproep kwam er na een handhavingsverzoek uit Denemarken en berichtgeving van de NOS en televisieprogramma ‘De Monitor’. In de verzamelde meldingen kwamen vaak websites van Right Link B.V. voor.

De ACM heeft geen plannen om andere meldingen ook te onderzoeken. De toezichthouder hoopt wel dat ook ­andere datingsites met nepprofielen dat duidelijker gaan communiceren.

The Right Link B.V. was niet ­bereikbaar voor commentaar.

Lees ook:

Het vinden van de liefde begint met de juiste datingapp
Tinder, Happn of toch Bumble? De zoektocht naar de perfecte Valentijn begint tegenwoordig met het vinden van de juiste datingapp.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden