Commotie

Complottheorie-tekst geprojecteerd op Anne Frank Huis, Halsema: ‘Onversneden antisemitisme’

Het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht. Beeld ANP /  ANP
Het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht.Beeld ANP / ANP

De politie onderzoekt een tekst die onlangs zou zijn geprojecteerd op het Anne Frank Huis in Amsterdam, meldt een woordvoerder. Beelden hiervan doken op via een rechts-extremistisch Telegramkanaal. Burgemeester Femke Halsema noemt de tekst ‘onversneden antisemitisme.’

Redactie Trouw

De tekst, waarin Anne Frank in relatie wordt gebracht met een balpen, is onderdeel van een complottheorie die beschrijft dat ze haar dagboek niet zelf zou hebben geschreven. Dit soort pen zou volgens de complotdenkers pas na de oorlog in gebruik zijn geraakt.

De Amsterdamse burgemeester Halsema noemt de projectie op het Anne Frank Huis “onversneden antisemitisme” en “een aanval op Anne Franks nalatenschap”. “De projectie verwijst naar een complottheorie over ontkenning van de Holocaust”, aldus Halsema.

“Ik ben geschokt en woedend over deze laffe, verwerpelijke daad”, zegt de burgemeester. “Uitermate lafhartig en pijnlijk, voor de overlevenden, de nabestaanden van de slachtoffers van de Holocaust, de hele Joodse gemeenschap en iedereen die weet waartoe haat, racisme en intolerantie leiden.” Premier Rutte noemt de complottekst 'verwerpelijk’, minister Yeşilgöz noemt de tekst ‘walgelijk'.

‘Stuitende kwaadaardigheid van extremisten’

Halsema zegt in nauw contact te staan met de directie van het Anne Frank Huis, evenals met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap, politie en justitie. “Ik hoop dat de daders snel worden opgespoord. De nagedachtenis van Anne Frank mag niet bezoedeld worden door stuitende kwaadaardigheid van extremisten.”

De Anne Frank Stichting heeft aangifte gedaan van de projectie. Volgens de stichting was een tekst maandagavond enkele minuten te zien.

“De Anne Frank Stichting is geschokt en heeft met afschuw kennis hiervan genomen. Het Achterhuis is de plek waar Anne Frank zat ondergedoken en haar dagboek schreef. Anne Franks dagboek is een van de belangrijkste getuigenissen van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.”

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemt de projectie “pijnlijk en beledigend” voor alle slachtoffers van de Holocaust. “Door het dagboek te ontkennen, ontken je de Holocaust en de gaskamers”, aldus CIDI-directeur Naomi Mestrum.

Eerder boodschappen geprojecteerd

Eerder werden al extremistische boodschappen geprojecteerd op de Erasmusbrug in Rotterdam en op een gebouw van de UWV in Venlo. In Rotterdam ging het om ‘Vrolijk Blank 2023' te lezen, en de uit het Engels vertaalde zin: “We moeten het bestaan van ons volk en de toekomst van witte kinderen verzekeren”. Die zin is ook wel bekend onder de afkorting ‘14 words’, een tekst van een Amerikaanse neonazi.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden